Cevap:
Atardamar Nedir, Özellikleri Nelerdir?
Kalp bölgesinden bütün vücuda kanın ulaşmasını sağlayan atar damarlar kılcal damarlara kadar kanı pompalar. Kılcal damarlardan kan toplar damara geçer ve toplar damar kanı kalbe gönderir.
Atardamarın iç kısmındaki entodel bölümü, bariyer özelliğinin yanı sıra aynı zamanda organ gibi görev görür. Orta bölüm kastan oluşun ve en kalın bölümdür. Üçüncü bölüm ise bağ dokusundan oluşur.
Atardamar Kanı Nereye Taşır?
Kalbe gelen kanı basınçlı bir şekilde vücuda dağıtan sistem atardamar sistemidir. Kalpten çıkan kanın basınç özelliği nabız ve tansiyon oluşumunda etkilidir. Vücudun en küçük damar sistemine kadar kanı atardamar sistemi taşır.
Toplardamarlar:
-> Kalbin kulakçıklarına gelirler.
-> Vücuttaki yani organlardaki kanı kalbe getirirler.
-> Genellikle kirli kan taşırlar. Sadece akciğer toplardamarı temiz kan taşır.
-> Kalbin sağ kulakçığına gelen ve vücutta kirlenen kanı kalbe taşıyan toplardamarlar alt ve üst ana toplardamarlarıdır. (4 tane).
-> Kalbin sol kulakçığına gelen akciğerlerde temizlenen kanı kalbe taşıyan toplardamar akciğer toplardamarıdır.
-> Toplardamarların içinde sadece kalp yönünde açılan kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar, kanın sadece kalbe doğru akmasını sağlar, ters yöndeki hareketi önler.
-> Kan akış hızı atardamarlara göre daha azdır.
-> Toplardamarlardaki kan, hem kalbin emme kuvveti (kulakçıkların gevşemesiyle ortaya çıkan emme kuvveti) hem de kendisinin (bilgi yelpazesi.net) kasılıp gevşemesi sayesinde taşınır. (Duvarlarında esnek teller = lifler bulunur. Bu lifler kasılıp gevşeyince damar kasılıp gevşemiş olur).
-> Toplardamarlar, atardamarlardan daha geniştir ve daha fazla kan taşır.
İYİ DERSLER DİLERİM