Soru: ilk çağ Anadolu uygarlıkları dünya ortak mirasına katkıları nelerdir​

  • drugie-predmety

    Konu:

    Tarih
  • Yazar:

    bridges
  • Oluşturulma Zamanı:

    1 yıl önce

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

Anadolu Uygarlıklarının Katkıları

Anadolu uygarlıklarından başkenti bugünkü çorum (Hattuşaş) merkezli kurulmuştur. Hititler ilk defa tarih yazıcılığını başlatan medeniyettir. Tanrıya hesap verme düşüncesiyle yazılan anallar objektif tarih yazıcılığının da başlaması anlamına gelmektedir. Hititler tarihteki ilk yazılı antlaşmayı imzalamışlardır. Bu anlamda tarihin ilk anlaşma imzalayan medeniyetidir.

Frigler bugünkü Ankara topraklarında (Gordion) merkezli kurulan ve tarım toplumu olan Frigler fibula denilen çengelli iğneyi yapmışlardır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Frigler hayvan öldüreni ve saban kıranı ölüm cezasıyla cezalandırmışlardır. Lidyalılar bugünkü Manisa topraklarında (sardes) kurulmuştur. Herşey için gerekli olan parayı icat etmişlerdir. Lidyalılar ticaretle uğraşan bir medeniyet olarak ticarette takas usulünü bitirmiştir. Ticaretle uğraşan Lidyalılar Kral Yolu'nu da yaparak ticareti geliştirmişlerdir. Aynı zamanda tarihte ilk paralı askerlik uygulaması Lidyalılar tarafından oluşturulmuştur.

Urartular Anadolu Uygarlıkları içinde bulunan Urartular Van (Tuşpa) merkezli kurulmuştur. Urartular tarımla uğraşmış bir medeniyettir. Taş işçiliğinde çok gelişmiş ve ciddi eserler vermişlerdir. Tarımı geliştirmek amacıyla bentler ve Şamran adı verilen su kanalları yapmışlardır.

İyonyalılar bugünkü İzmir Efes civarında yaşamış bir medeniyettir. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nı inşa etmişlerdir. Tales, Pisagor, Hipokrat gibi önemli bilim adamları İyonya medeniyetinde yetişmiştir. İyonya medeniyeti oldukça özgür düşünenin var olduğu bir medeniyettir. Demokratik ortam bulunan bir medeniyettir.

Açıklama:

Başarılarr✨

  • Yazar:

    ajqhf2

  • Bir cevabı oylayın:

Cevap:

Açıklama:

Anadolu uygarlıkların katkıları

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years