Soru: sultan Süleyman dönemini anlatır mısınız lüften acill ​

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

I. Süleyman 1520 yılında, babası I. Selim'in ölümünün ardından tahta çıktı. Batıda Belgrad, Rodos, Boğdan ve Macaristan'ın büyük kısmını imparatorluk topraklarına kattı. 1529 yılında Viyana'yı kuşatsa da çeşitli sebeplerden ötürü bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı. Doğuda, Safevîlerle yapılan savaşlar sonrasında Irak'ı ele geçirdi ve Osmanlı sınırlarını İran'ın içlerine kadar genişletti. Mağrip'te imparatorluğun sınırları Fas'a kadar uzanırken; Osmanlı donanması ise Akdeniz'den Kızıldeniz'e kadar olan sularda hakimiyet kurmuştu.[7] Zigetvar Kuşatması'nın sonlanmasından bir gün önce, 7 Eylül 1566 tarihinde 71 yaşında hayatını kaybetti ve yerine oğlu II. Selim geçti.

EN İYİ CEVAP SEÇER MİSİN

Cevap:

Cevap:

Açıklama:1499 yilinda trabzonda dogmustur annesi ayse hafsa sultandir Sultan Süleyman'ın babası Yavuz Sultan selim 8 yilliki iktidarindan sonra 1520 de hayatini kaybedince yerine oglu Süleyman gecti Süleyman erkek kardesi olmadigindan tahta kansız ve savaşsiz bi sekilde huzur icinde cikti babasinin azina kadar doldurdugu hazine sayesinde uzun yillar sefere cikti babasinin aksine doguya degil batiya seferler duzenledi cogunlukla avrupada cok iyi ilerlemeler kat etti dönemim ünlï devlet adamlarida bu dönemde piri mehmet paşa ilk dönem sadrazami pargali ibrahim daha sonraki donemde sokullu mehmet ise son donemde sadrazamliklarini yapti lakabinin kanuni olmasi ise yaptigi kanunlr nedeniyle degil bu kanunlari basarili bi sekilde uygulamasindan dolayikazandi aldi. 46 yıl tahta kalarak en uzunsure tahta lkalan padisah oldu bu 46 yilin 13 yili at ustunde swferlerde gecti.en bilinen cociklari Şehzade mehmet mustafa selim beyazid cihangir kizi mihrimah ile raziye sultan esleri ise yine en bilindik hürrem mahidevran gülfem sultan.önce sadrazami pargali ibrahimi kendini padisahtan ustin gordu sebebiyle idam ettirdi uzun bi sure sonra ilk oglu sehzade mustafayi ve oglunu daha sonra ise diger oglu sehzade beyazidi ve ogullarini bogdurttu ondan sonra tahta gecen kisi 2.selim oldu.en son seferi zietvar

seferi oldu bu sefer sirasinda kalenin alindigini goremeden vefat etti askerlerin moreli bozulmasin diye olumu saklandi ve bi kisiyr kaftani ve zirhi giydirilerek o imis gibi gosterildi.46 yillik iktidarinda hem ic hemde dis politikayi iyo yapti kanunlarla halkinin hayatini bi nebze kolrstiedi seferden sefere kostu ve topraklar kazandi tek yenilgisi malta adasi ve viyana kusatmasi idi viyana kusatmasinda ise havanin kis olmasi etkiliydi.kendisi 1566 yilinda gut hastaligindam hayatini kaybetti.osm devletinin 10 padisahi ve 89.islam halifesidir muhibbi mahlasi ile siirler yazmis ve degerli taslara sekil verme taki yapma hobisiymis.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years