Soru: 18. "Ben tanrı kulu bu dünyanın sultanıyım. Bağdat'ta Şah, Bizans diyarında Kayser, Mısır'da sultanım, donanmalarını Akdeniz, Mağrip ve Hind'e yollayan sultanım. Macar taht ve tacını alan sultan benim." Parçada sözü geçen Osmanlı padişahı aşağı- dakilerden hangisidir? A) Yavuz Sultan Selim B) Kanuni Sultan Süleyman C) Fatih Sultan Mehmet D) II. Bayezid E) I. Çelebi Mehmet​

Cevaplar 2

Cevap:

CEVAP: B

kanuni sultan süleyman

Cevap: Cevap: B'şıkkıdır.Açıklama:
  • Osmanlı’ya Tabi olmuş olan Boğdan Voyvadası Petru Pareş vergi ödemeyeceğini belirterek 1538 yılında isyana kalkıştı. Bu olayların üzerine sefere çıkan Kanuni Sultan Süleyman, Bender kalesini ve çevresindeki şehirleri bir bir feth eyledi. Kanuni Sultan Süleyman, Boğdan'ı Tekrardan Osmanlı’ya tabi bir sancak haline getirmeyi başardı ve Herkese İbret Olsun diye kale girişine 6 satırlık bir kitabe astırdı. Osmanlı Padişahları arasında ilk olan Osmanlıca kitabe eserde Kanuni Sultan Süleyman, Bender kalesinin fethinden bahsederken kendisini de bir hayli yüceltmiş: ''Ben Dünya'nın Tek Hakimiyim'' demiştir.
Kitabenin Tamamı:
  • “Ben Allah’ın kuluyum, bu dünyanın sultanıyım. Tanrı’nın inayetiyle Ümmet-i Muhammed’in başındayım. Allah’ın faziletleri ve Muhammed’in mucizeleri benimle beraber gelirler. Adına Mekke ve Medine’de hutbe okunan Süleyman’ım ben. Ben, Bağdat’ta şah, Bizans diyarlarında kayser, Mısır’da sultanım. Donanmalarını Akdeniz, Mağrip ve Hind’e yollayan sultanım. Macar taht ve tacını alan ve onları bir kuluna bağışlayan sultan benim. Voyvoda Petru başkaldırdı, ancak atımın ayakları onu toz eyledi; Boğdan’ı da fethettim. Sene 945 Kaleyi yapan tarihini yazan Osman’ın soyundan gelen Süleyman (Hicri 945/ Miladi 1538)”

İyi Dersler :)

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years