Cevap:
Merhaba ☆
Adım adım açıklama:
↬Cevap: 15
Nasıl yaptığımı ekte gösterdim,daha kolay bulabilmek için bilinmeyen yerine z yazdım. x veya y yazarsam kafa karışıklığı olacaktı çünkü x ve y diye verilmiş sayılar zaten var. Daha açıklayıcı olması için ben başka bir bilinmeyen kullandım. illaha Z harfi olmak zorunda değil tabiki, a-b-c-d-e şeklinde farklı harfler gelebilir. Belki ekten nasıl yaptığımı anlamazsınız o yüzden burada tekrar ve daha detaylı anlatacağım. Cevabı bulabilmek için öncelikle elimizde olanları yazdık x ve y ters orantılı bilgisini göz önünde bulundurarak çözdük soruyu. Ters orantıda sayılar karşısındaki sayı ile yazılır. Eğer doğru orantı olsaydı sayılar karşısındaki sayı ile çarpılacaktı.
- İlk başta x ve y şeklinde yazıp altına birer çizgi çektim bu sayede altına yazacağımız sayılar karışmayacak. 2 satır halinde yazacağız,ilk etapta x'in altına 6, y'nin altına 10 yazdım sonra ikinci satıra geçtim. 6'nın altına 4 yazdım 10'un altına ise oraya gelmesi gereken sayıyı bilmediğim için bir bilinmeyen olarak z yazdım. Sayıları karşılıklı çarptım ve eşittirli bir denklem halinde yazdım. Bu sayede cevaba ulaşmış oldum. Anlatım biraz karışık gelebilir o yüzden işlemli olarak da yazacağım:
x y
6 × 10
4 × z
- 6×10=4×z
- 60=4z
- 60/4 = 15
- z=15 olmaktadır. Buradaki bilinmeyen değerimiz 15'dir. x=6 iken y=10'ken, x=4 iken y=15 olmaktadır. Cevap 15
Ters Orantı: İki birbirine bağlı çokluktan birisi aynı oranda azalırken diğeri aynı oranda artarsa veya biri aynı oranda artarken diğeri aynı oranda azalırsa yani iki çokluk birbirine ters bir biçimde artıp azalıyorsa bu duruma ters orantı denilir. Ters orantıda bilinmeyeni bulmak için a×b şeklinde karşısındaki sayıyla çarpılır. İlk satır çarpıldıktan sonra ikinci satır da çarpılır ve bunlar eşittir ile denklem haline gelir. Böylece bilinmeyen bulunmuş olur.
İyi dersler. #Loveyll