Soru: Dünyada kurulmuş ilk Türk cumhuriyeti hangisidir? ​

  • drugie-predmety

    Konu:

    Tarih
  • Yazar:

    fabian
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

Tarihte kurulan ilk Türk Cumhuriyeti’nin 102, Balkanlardaki Türk varlığının 660. yılında;

Batı Trakya Türk Cumhuriyeti, 31 Ağustos 1913’te Meriç ve Karasu nehirleri arasında kalan bugünkü Batı Trakya (Gümülcine, İskeçe, Dedeağaç) ve bugünkü güney Bulgaristan’daki Kırcaali en kuzeyde kalacak şekilde, batıda Paşmaklı ve doğuda Ortaköy’den Yunan sınırına kadar olan bölgeyi içine alacak şekilde kurulmuştur. Tarihte ilk Türk cumhuriyeti olma özelliği taşıyan devletin kendi ordusu, bayrağı, pulu olmuştur. Bayrağı siyah, yeşil ve beyaz renkler üzerinde hilal ve 3 yıldızdan oluşur. 56 gün süren devlet Yunanistan’ın desteğiyle kurulmuştur. Nitekim, devlete son verildikten sonra, Osmanlı Devletiyle Bulgaristan arasında 29 Ekim 1913’te İstanbul Antlaşmasının imzalanmasıyla  Batı Trakya Bulgaristan’a bırakılırken, Yunan Devleti BATI TRAKYA TÜRKLERİNE KARŞI OLAN SORUMLULUKLARINI 14 Kasım 1913’te Osmanlı Devletiyle imzaladığı Atina Antlaşmasıyla taahhüt altına almıştır. Böylece, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türkleri Helen kökenli Yunan vatandaşlarıyla sosyal, kültürel, ekonomik ve dini özgürlükler açısından eşit statüye sahip olmuştur. Dilimizin Türkçe olduğu teyit edilmiştir.

Keza, Lozan antlaşması, Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türk azınlığın haklarını tekrar garanti altına almaktadır.

Yunanistan’a Hatırlatma;

Batı Trakya Türk Cumhuriyetinin kurucularının torunları olarak, kahraman dedelerimizi ve o günleri tarihte bir realite olarak anarken, tarihteki ilk Türk Cumhuriyetinin bugün yaşadığımız Batı Trakya’da kurulduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz. İşte bu yüzden, Batı Trakya’daki bugünkü Türk ve Müslüman kimliğimiz inkar edilemez bir gerçektir.  Bunu görmezden gelen inkar politikaları, mücadelemiz karşısında muhakkak bir gün iflas edecektir.

1913 Atina antlaşması ve 1923 Lozan antlaşmasında, Batı Trakya Türkleriyle ilgili maddeler, Yunan devletinin yükümlülükleridir. İmzacı devletlerden çok, bugün aynı zamanda AB vatandaşı olan kendi vatandaşlarına karşı  yerine getirilmesi zorunlu olan yükümlülükler görmezden gelinemez.

Bu sebepledir ki; 20 gün sonra seçime giden Yunanistan’da tüm siyasi mekanizmaların Batı Trakya’daki Türklük gerçeğini göz ardı etmeden, bu güne kadar verilip unutulan sözlerin tekrarı olmaması ve azınlık sorunları hakkında kalıcı çözümlerin üretilmesi için ellerini taşın altına koymaya davet ediyoruz.

Legal, haklı ve insan hakları çerçevesindeki mücadelemizin insanlık var oldukça ve Büyük Türk milleti var oldukça devam edeceğini, kamuoyunun bilgisine sunarken, ‘’Nice asırlara Batı Trakya Türkleri ‘’ diyoruz.

devam konuyla alakasız ama yinede oku

Eğlenceli bilgi

  • Bir elmayı, patatesi ve soğanı burnunuz tıkalı olarak yerseniz, aynı tadı alırsınız
  • Super Mario'nun oyunda sürekli yediği mantara gerçek hayatta sinek mantarı adı veriliyor. Bu mantardan yediğinizde mikropsi adı verilen bir süreç yaşıyorsunuz, bu süreçte objeleri olduğundan daha küçük görmeye başlıyorsunuz ve bu da size etrafınızdaki objelerden daha büyükmüşsünüz hissi veriyor.
  • Dünyanın ikinci en büyük kağıt ihracatçısı olmasına rağmen, İsveç'in orman biokütlesi her geçen gün büyümekte. Bunun sebebi ise her kesilen ağacın yerine 3 yenisini dikiyor olmaları

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years