Soru: Selamlar, seçtiğiniz bir Türk-İslam bilim insanının hayatını,buluşlarını varsa kitaplarını yazar mısınız?Teşekkürler...♡​

  • drugie-predmety

    Konu:

    Tarih
  • Yazar:

    reeves
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 2

Cevap:

Selamlar.

Benim seçeceğim bilim insanları Aziz Sancar ve Uluğ Bey olacaktır. Bu iki bireyde önemli buluşlara ve icatlara imza atmış olan bilim insanlarından 2 tanesidir. Aziz Sancar Türk bilim insanı, Uluğ Bey İslam Bilim İnsanıdır. İslam derken din olarak kastediyorsan ikiside İslam Dini olan dine yani bizim dinimize mensuptur.

Aziz Sancar

☞Aziz Sancar Türkiye'de en çok bilinen 1. bilim insanıdır. Biz Türk Devleti olarak en çok tanıdığımız bilim insanıdır. Kendisi çok büyük buluşlara ve icatlara elini koymuştur ve emeği çok vardır. Bu icatlardan örnek verecek olursak ultraviyole ve diğer karsinojenlere hasar gören DNA'yı nasıl tamir ettiğini açıklamış ve bunun üstüne üstelik Nobel Ödülü bile almıştır. Aziz Sancar'ın bir diğer buluşu ise DNA onarımında enzimleri saflaştırarak büyük bir buluşa tekrar katkısı olmuştur. Aziz Sancar hakkındaki bilgiler şunlardır:

  1. 1946 yılında 8 Eylül tarihinde doğmuştur.
  2. Savur'un Mardin şehrinde doğmuştur.
  3. Eğitimlerini Texas Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi olmak üzere toplamda 3 üniversite içerisinde yapmıştır.
  4. Ebeveynlerinden annesi Meryem Sancar ve babası Abdülgani Sancar'dır. Başka babası veya annesi yoktur. Üvey değildir.
  5. Sadece 1 adet ödül almıştır. Bu ödül Nobel Kimya Ödülü'dür.
  6. Kardeşleri Tahir Sancar, Kenan Sancar, Seyran Sancar, Orhan Sancar, Edibe Sancar, Hasan Sancar, Yıldız Sancar olmak üzere 7'ye ayrılır.

⚘Aziz Sancar sadece bilim insanı değildir. Bunun yanında Türk doktor, biyokimyager, moleküler biyologtur. Nobel Kimya Ödülü olan ödülü 2015 yılında almıştır. 1946'da Mardin/Savur'da Dünya'ya gelen Aziz Sancar 1997 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alan Kuzey Karoline Üniversitesi olarak bilinen üniversitede görev yapmaktadır. Şu an tam olarak akademisyen olarak bilinmektedir. 75 yıldan beri yaşadığı için 75 yaşındadır.

⚘Aziz Sancarın milliyeti Türk'dür. Vatandaşlık olarak ABD yani Amerika Birleşik Devletleri ülkelerine mensuptur. Sadece Nobel Kimya Ödülü yoktur. Diğer 2 ödül daha vardır. Bunlar TÜBİTAK ve Vehbi Koç ödülleridir. Gwen Sancar adlı bir kadınla yani Amerika Birleşik Devletleri'ne mensup olan bir kadınla evlenmiştir. Kariyeri ve dalı biyokimya, moleküler biyoloji, DNA onarımı ve kanser araştırmalarıdır. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kuzey Karolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okumuş ve eğitim almıştır. Aziz Sancar aynı zamanda HDP partisinin başkanı olan Mithat Sancar ile akrabadır. TÜBİTAK olarak tanıttığımız yer bilim ve teknoloji üzerine kurulmuştur. Ankara'da bulunmaktadır. Başkanı Hasan Mandal'dır. Bütçesi 2020 yılına göre 3.511.062.000 (₺3 trilyon 511 milyon 62 bin) olarak bilinmektedir. Sitesi tubitak.gov.tr olarak bilinmektedir. Kanser dediğimiz hastalık öldürücüdür. 90.5 milyonla sıklanır ve 8.8 milyon ölümle sonuçlanmıştır. 2015 yılına göredir. Kanser hastalığında oluşan tipler:

  1. Hücrelerde sınırsız proliferasyon yetisidir.
  2. Büyümesini engelleyen faktörlere karşı duyarsız olmasıdır.
  3. Hücrelerinin ölümsüzlüğü (apoptozis görülmesi gibi)
  4. Yeni damarların oluşumunu uyarabilmesidir.
  5. Dokuların içine girebilmesi ve yeni koloniler oluşturabilmesidir.

Apoptesiz=Öldürücü hücrelerden bir tanesidir.

Uluğ Bey

➥Uluğ Bey olarak tanıdığımız bilim insanı Timur İmparatorluğu'nun 4.sultanıdır. Kendisine bilim insanı dememin nedeni matematikçi ve astronomi bilgini olmasıdır. Ebeveynlerinden babası Şahruh, annesiyse Gevher Şâh ebeveynleridir. Azarbeycan'ın Sultaniye kentinde 1394 yılında 22 Mart'da doğmuştur. Sultaniye/İran'da doğmuştur. 1449 yılında 27 Ekim tarihinde hayatını kaybetmiştir. Binlerce kitap yazmıştır. Çocukları Abdüllatif, Rabiya Sultan Begim, Abd al-Aziz ibn Uluğ Beg, Abdülaziz şeklindedir. Toplamda 4 çocuğu vardır. Uluğ Bey bir medrese ve rasathane inşaa ettirmiştir. Kadızade Rumi adında birisi bu medreseye başkanlık etmiştir. Rasathane içinse Semerkant'da bulunan tüm alim, mühendis ve ustaları çağırmıştır. Asıl ismi Muhammet Taragay'dır. Timur ülkesinin sevgisini kazandığı için kendisine Uluğ Bey diyoruz ve rahmetle anıyoruz.

||Ya sevgi sevgi diyo'sunuz. Nedir bu sevgi?

#KalbiKırıkRomeo

#HayatBöyleGidecekseHayatımıS

answer img
Cevap:

Cevap:

ѕєℓαм

Açıklama:

İbn-i Sînâ

  • İbn-i Sînâ, 980 yılında Buhara yakınındaki Efşene köyünde doğdu. 1037 yılında ise Hamedan şehrinde vefat etmiştir. Genellikle tıp ve felsefe alanlarında kitap yazmıştır. Tıp ve felsefe alanlarında yaklaşık 200 kitap yazmıştır. 150 tanesi felsefe, 40 tanesi ise tıp üzerinedir. İbn-i Sînâ, Kuşyar isimli bir hekimin yanında eğitim aldı. İbn-i Sînâ yazar, tıp adamı, fizikçi ve filozofdur. Batılılarda "Avicenna" olarak tanınır.

İbn-i Sînâ'nın Bazı Eserleri

  • El Kanun fi't Tıb
  • Kitab'ul Necat
  • El Şifa
  • Al Kanun fi't
  • El-İşarat
  • Tenhibat

İbn-i Sînâ'nın Buluşları

  • Uçucu Yağ
  • Farmakope
  • Fitoterapi
  • Karantina
  • Klinik Deneme

Bαşαrılαr.

#❦

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years