Soru: II. Dünya Savaşı'nın hemen sonrasında iki kutuplu yeni bir dünya düzeninin oluştuğu Soğuk Savaş sürecinde Türkiye'nin Batı'nın demokrasi cephesinde yer almasının en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir? a. İngiltere'nin imparatorluk gücünü kaybetmesiyle Türkiye'ye desteğini kesmesi b. Almanya'nın yenilgisiyle faşizme karşı demokrasinin güç kazanması c. Sovyetler Birliği'nin Türkiye'den toprak talepleri ile Boğazlarda denetim hakkı ve üs isteği d. ABD'nin Türkiye'ye askeri ve ekonomik yardımlarda bulunması e. Türkiye'nin NATO'ya katılması

  • drugie-predmety

    Konu:

    Tarih
  • Yazar:

    snoop
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

evet, dünya bir soğuk savaş dönemi yaşadı ve iki kutupa ayrıldı. bu konuyu çok güzel bir şekilde anlatıp, cevabını vereceğim. malum böyle güzel sorular çok sorulmuyor, fırsat geldiğinde cevaplamak gerek :)

1945 senesinde, sovyetler birliği ve diğer dünya ülkeleri (neredeyse tüm ülkeler) nazi almanyası ile savaştaydı. bu sene sovyetler birliği doğu berline, diğer ülkeler batı berline girdi ve faşist yönetim yıkıldı. ardından doğu almanya ile batı almanya kuruldu. doğu bloğunu sscb yönetiyordu. sscb, tüm dünyada sosyalizmin yayılmasını amaçlarken, abd yani batı bloğu, hayır komünizm bir tehditdir diyor buna karşı çıkıyordu. bu olaylardan sonra soğuk savaş başladı ve sscb tüm dünya ile iletişimi kesti, iki blok arasında her konuda çekişme yaşandı.

e tabi, çok normal olarak sscb bir yayılma politikası izliyordu ve komşusu türkiyeyi yanına çekmek istiyordu. stalin resmen delirmiş, türkiyenin doğusundan toprak istiyor, boğazlarda denetim hakkı talep ediyordu. türkiye özgür ve bağımsız bir cumhuriyet devleti olduğu için hayır diyor, bu da iki ülkenin arasını bozuyordu. türkiye cumhuriyeti, sscb tehtidinden kurtulmanın tek çaresinin, sscb karşısında duran batı bloğu ve nato olduğunu biliyordu. türkiye bundan sonra natoya katılmak istedi, ve ABD "kore savaşına asker gönderirsen seni alacağız" teklifinde bulundu bizde kabul ettik. koreye asker gönderdik ve en sonunda nato üyesi olduk. sscb nato ülkesine bir şey yapamaz, yoksa bu 3. dünya savaşı anlamına gelir. bu şekilde türkiye batı bloğunda saf alır, sscbnin toprak ve boğaz hayalleri biter. zaten stalin öldükten sonra sscb ile görüşmeler de oldu.

evet, cevap C ve bu da bu şıkkın açıklaması.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years