Soru: Asagidakilerden hangisi Sark Meselesi ile ilgili degildir? Lütfen birini seçin: a.Ikinci asamada amaç, Osmanli topraklarindaki Hiristiyanlari ku b.Sark Meselesi Türklerin Anadolu'ya gelmesiyle (1071-Malazgin c.Sark Meselesinde tek amaç Dogu Anadolu'da bir Ermeni Devlet dilkasamada Sark Meselesi, bati için Türklerin fetihlerini durdur e.Üçüncü asamada amaç, sadece Osmanli topraklarindaki Hiristi sömürgelestirilmesidir.​

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Türklerin Anadoluyu yurt haline getirmesi ile birlikte özellikle Avrupalı devletler için ortak amaç bu milleti, geldiği topraklara yani kısaca Orta Asya topraklarına geri göndermek olmuştur. Özellikle doğu ile olan tüm siyasi ilişkilerde bu ilke temel alınarak dünyanın “Şark Meselesi” olarak adlandırdığı genel bir görüş ortaya çıkmıştır. Şark meselesi nedir?

Şark meselesi, Viyana Kongresi, Napolyon Bonapart’ın tamamen altüst ettiği Avrupa haritasını düzene koymak için toplandığı zaman, Rus Çarı Aleksandre, Kongre delegelerini Rum davası ile ilgilendirmeyi düşündü. Kongre, milliyetçilik düşmanı, Metternich’in ve doğuda yer alan Rusya’nın genişlemesini her zaman endişe ile karşılamış olan İngiltere’nin de etkisi ile bu konu üzerinde görüşmeler yapılmasını ise, reddetti. Buna rağmen, Rus delegeleri, resmi görüşmelerin dışında kalan, kongre üyelerinin tüm dikkatini Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde yaşayan Hristiyan halkın durumu üzerine çekmeye çalıştılar ve bu durum için de “Şark Meselesi” terimini kullanmaya başladılar.

Şark Meselesi terimi, özellikle de Viyana Kongresi’nden sonra diplomatlar arasında çok sık kullanılmaya ve çeşitli anlamlar kazanmaya başladı. 19. yüzyılın ilk yarısında Şark meselesi, genel anlamda, Osmanlı İmparatorluğu’nun toprak bütünlüğünün korunması, aynı asrın ikinci yarısında ise, yirminci yüzyılda da imparatorluğun bütün topraklarının bölüşülmesi, Türklerin Avrupa’daki topraklarının paylaşılması anlamında kullanıldı. Ama Osmanlı İmparatorluğu’nun iç ve dış siyasetinde yaşanan buhranlı her olay da Avrupalılar tarafından “Şark Meselesi” başlığı altında incelendi. Bu diplomatlar, Şark Meselesi terimi ile istikbal ve bir hal durumunu anlarken, Avrupalı tarihçiler ise aynı terimi geçmiş zamanlardaki Türk-Avrupa ilişkilerini açıklamak amacı ile kullandılar. Bu sayede Şark Meselesi, bir tarihi terim olarak tarihimizde de anlam kazanmaya başladı.

Açıklama:

hic emin degilik ama b sanırım

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years