Soru: Erzurum Kongresi'nde yalnızca iç politikayı ilgilendiren ilkeler
değil, bazı dış politika ilkeleri de belirlenerek ilan edilmiştir.
Erzurum Kongresi'nin bu tutumu aşağıdakilerden hangisini
gösterir?
A) Meclis gibi hareket edildiğini
B) İstanbul Hükümeti'ne yardımcı olunmak istendiğini
C) Ekonomik sorunlara siyasi sorunlardan daha çok önem
verildiğini
D) Yabancı ülkelerle ilişkilerin arttığını
E) İtilaf Devletlerinin Anadolu harekatına bakış açısının
değiştiğini
Kervanlar islemez illerde kaldım
Garip Mecnun gibi çöllerde kaldım
Ne adap şiddetli yollarda kaldım
Dört hanım islemez kar oldu gitti
Bu dörtlukteki kafiyenin türü nedir?
Bu dörtlükte redif - lerde kaldım'dır. Kafiye ise il, çöl ve yol kelimelerindeki ortak harf olan -I harfidir. Bu uyak yarım uyaktır. Şiirin kafiye örgüsü ise aaab tarzında olduğundan düz kafiyedir.
Bir sanat eserinin kendi diliyle anlattıklarının ayrıca anlatılması için yazı ve konuşma dillerinin aracılığına ihtiyaç duyulur. Eleştirmenler sanat eserlerini yazı ve konuşma diliyle inceler. Edebiyatın dışındaki sanat eserlerinde açıklamaya muhtaç gözlemler daha çok barınır. Edebiyat kültürü bu gizlerin çözülmesinde önemli bir etkendir. Dilin inceliklerini özümsemiş birinin ağzından anlatılan bir resim, bir heykel, bir mimari eser layık olduğu yeri bulur. Sanat söyleşilerinin ana öğesi dil olduğuna göre, edebiyatın yetkinleştirdiği dil de bütün sanat eserlerinin anahtarı olarak düşünülebilir. Eserin çıkış noktası, örgüsü, nelerden etkilendiği, neleri etkilediği dil aracılığıyla sergilenir.Bu parçada asıl vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?A) Her sanat dalının kendine özgü bir dili vardır.B) Bir sanat eserini doğru değerlendirmek edebiyatın geliştirdiği dil ile mümkündür.C) Eleştirmenler sanat eserlerini en iyi şekilde değerlendirecek kişilerdir.D) Edebiyatın dışındaki sanat eserlerinin dille açıklanmaya ihtiyacı vardır.E) Dili güzel kullanan insanlar sanat eserlerinin değerini en iyi belirleyenlerdir.
Elhân-ı Şita'da mutluluk ile hüzün duygusuiç içedir. Bahara ait unsurlar saadeti, kışa aitunsurlar hüznü temsil ediyor. Galip duygu,kaybolan bir saadet duygusu veyamelankolidir. Bu duygu, hemen hemen bütün --- hâkimdir. Hayali saadetler ve korkunçhakikat arasındaki çatışma onların başlıcatemidir. Halit Ziya, bu duyguyu "mavi ve siyah"kelimeleri ile sembolize etmiş ve onunromanını yazmıştı. Elhân-ı Şitâ'ya AhmedCemil'in kışa şarkısı gözüyle bakılabilir.Bu parçada boş bırakılan yereaşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?A) Millî Edebiyat'aB) Fecriati topluluğunaC) Tanzimat edebiyatınaD) Cumhuriyet edebiyatınaE) Servetifünun edebiyatına