✨☁️ MҽɾԋαႦα ☁️✨
Ek Bilgi!
• Her ne kadar sıfatlar isimlerden önce gelse de bunun istisnaları vardır. Nitekim unvan sıfatları isimlerden sonra da gelebilir. Yine bazen cümleler kurallı dizilimin dışına çıktığında sıfatlar isimden sonra da gelebilmektedir.
• Sıfatlara örnek vermek gerekirse kırmızı ev, başarılı okul, aşağıdaki soru, son savaşçı, sert kaya, Ahmet Paşa, ağlayan kaya, tanıdık insan, bildiğim soru, volkanik dağ, düşsel sorgulamalar, yanar dağ, ölmez çiçek vb. kelimelerdeki kalın puntolu kelimeler sıfattır.
Sıfatların özellikleri nelerdir?
Sıfat türlerini öğrenmeden önce sıfatların genel özelliklerini bilmek önemlidir. Çünkü bu neyin sıfat olup neyin olmadığı konusunda bize rehberlik eder. Sıfatların en öne çıkan özellikleri şunlardır:
- Sıfat olan her yerde sıfat tamlaması da vardır: yeşil ev, uzun minare vb.
- Sıfat-fiil eklerinin cümledeki temel görevlerinden biri de sıfat ya da adlaşmış sıfat yapmaktır: bitmiş pil, korkulacak insan, gören göz vb.
- Genellikle sıfatlar isimlerden önce gelir. Bu kuralın daha sonra bahsedeceğimiz çok az istisnası vardır.
Adlaşmış sıfat nedir?
Sıfat türündeki kelimeler genellikle isimlerden hemen önce kullanılır. Sıfatlardan sonra gelen isim düştüğünde oluşan yeni biçime ise adlaşmış sıfat denir.
Genel olarak niteleme ve sayı sıfatları çekim eki alınca adlaşır. Ayrıca belirtme sıfatları ise (sayı sıfatları hariç) çekim eki aldığında zamire dönüşür.
Adlaşmış Sıfatla İlgili Örnekler
Gençler ülkemizin geleceğidir. (Genç insanlar)
Maçta kırmızılar havada uçuştu. (kırmızı kartlar)
Kendi düşen ağlamaz. (düşen insan)
Not: Zamirler adlaşmış sıfat olarak kabul edilmez. Çünkü zamirler zaten ismin yerini tutar. Bu durumda bunlar, ona gibi kelimeleri bu evler, o insana gibi düşünmemek gerekir. Bu iki örnekte bu ve o kelimesi zaten ev ve insan sözcüklerini karşılamaktadır.
KØLÂY GƏLSÎN