Cevap:
Disakkarit Nedir?
İki adet monosakkaritin birleşerek bir moleküllü su kaybetmesi sonucu oluşmakta olan bileşiklere disakkarit denir. Disakkaritler, monosakkaritlerle birlikte de basit karbonhidratlar şeklinde adlandırılmaktadır. Disakkaritler günümüzde yapılarında toplam iki adet şeker molekülü içerdiği için çift şekerliler şeklinde adlandırılmaktadır. Disakkaritlerin genel formülü C12H22O11 şeklinde yer almaktadır.
Disakkarit Çeşitleri Nelerdir?
Genellikle en çok bilinmekte olan disakkarit çeşitleri; laktoz, maltoz, sakkaroz şeklindedir. İki monosakkaritin de aralarında glikozit bağları kurarak birleşmesi ile oluşur. Ayrıca bu bağlanma sırasında da bir molekül su açığa da çıkmaktadır. Küçük moleküllerin birleşir iken su çıkarması olayına da dehidrasyon sentezi denilmektedir.
Disakkarit molekülleri genellikle, su kullanılarak yapı birimine parçalanabilir. Büyük moleküllerinde su katılarak yapı birimine ayrılmasına hidroliz denilmektedir.
Maltoz (malt şekeri) burada, Glikoz+ Glikoz = Maltoz+ Su şeklindeki tepkimesiyle sentezlenir. Ayrıca yapı birimleri de enerji kaynağı olmaktadır. Nişasta ve ya glikojenin hidrolizi sırasında da açığa çıkmaktadır.
Sakkaroz (çay şekeri) burada, Glikoz+ Fruktoz = Sakkaroz+ Su şeklindeki tepkimesi ile sentezlenir. Ayrıca yapı birimleri de enerji kaynağı olmaktadır. Hayvan hücrelerinde bu yapı bulunmaz. Kamış gibi bitkilerde besin deposu halinde bulunmaktadır.
Laktoz (süt şekeri) burada, Glikoz+ Galaktoz = Laktoz+ Su şeklindeki tepkimesi ile sentezlenir. Buna ek olarak yapı birimleri bir enerji kaynağı olmaktadır. Bitki hücrelerinde bulunmamaktadır.
Disakkaritlerin Özellikleri Nelerdir?
Disakkaritler bir diğer ifade ile çift şekerli olanlar beyaz renkte olmaktadır. Çeşitli şekerleme ve de tatlıların yapımında kullanılırlar. Disakkaritler kolay bir şekilde monosakkaritlere dönüşebilirler. Ayrıca disakkaritler birçok şurup, reçel ve ya benzeri yiyeceklerin yapımında da kullanılır. Disakkaritler ayrıca kristalleşme özelliklerine sahiptir.
Disakkaritlerin Sindirimleri ve Emilimleri
Disakkaritlerde, absorbe edilmek amacıyla disakkaritlerin sindirilmesi gereklidir, bu parçalara ayrılmaktadır. Bağırsak enzimleri tarafından da basit şekerler, daha sonrasında ince bağırsakta emilir.