Cevap:
İlimizde genellikle dalgalı ve engebeli araziler yaygındır. Güneyde Hatay ve Osmaniye sınırını oluşturan Amanos (Nur) Dağları yer almaktadır. Burada tepeler 1527 m.´ye kadar yükselmektedir. İlin diğer dağlık kısmı ise bir yandan Nur Dağları´na paralel, İslahiye İlçesi ile Kilis İli arasında, güneyde Suriye´den başlayıp kuzeyde Kahramanmaraş sınırına ulaşmakta, diğer yandan ise ilin kuzey sınırını Kahramanmaraş ve Adıyaman sınırı boyunca, doğu da Fırat Nehri´ne kadar uzanmaktadır. Buradaki tepelerin yükseklikleri güneyden kuzeye doğru; Dormik Dağı 1250 m., ikikız Dağı 1200 m., Kas Dağı 1250 m., Sarıkaya Dağı 1250 m. ve Gülecik Dağı 1400 metredir. Araban ile Yavuzeli ilçeleri arasında bulunan Karadağ´ın yüksekliği ise 950 metredir.
Ovalar
İlimiz yüzölçümünün % 27 si ovalardan oluşmaktadır İslahiye, Barak, Araban, Yavuzeli ve Oğuzeli Ovaları ilin önemli ovalarıdır Gaziantep Platosu´nun kuzeyi, yine bir çukurluk olan Araban Ovası ile kaplıdır. İslahiye ilçesi Gaziantep´in en verimli ovalarından olan İslahiye Ovası´nın üzerinde kurulmuş olup yüzölçümü 1.513 km2dir. Gaziantep Güney doğusunda Nizip ilçesi ovası (Barak ovası) Kuzey doğusunda Yavuzeli ovası ve Araban ovalarında sulu tarım ve kuru tarım alanları ve bu ovalar etrafında serpilmiş yerleşim alanlarıyla Gaziantep kırsalında, geleneksel Tarım, Hayvancılıkla iştigal, yerleşim deseni görülür.
Yaylalar
Huzur Yaylası: Her mevsim yeşillikler içinde bulunan Hızır Yaylası, İslahiye İlçesi Altınüzüm Beldesi'nin 20 km. batısında Amanos Dağlarında bulunmaktadır. Yolu asfalt olup, özel araçlarla ulaşmak mümkündür.
Sofdağı Yaylası: Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sofdağlarının üzerinde bulunan Sofdağı Yaylası Gaziantep il merkezine 32 km. uzaklıktadır. Yaylada hava çok temiz olup, tatlı su kaynakları ve pınarları bulunmaktadır.
Yaban Hayatı:
Ormanlarda doğal olarak Kızılçam, Meşe, Yabani Mersin, Zakkum ve çalımsı bitkiler görülmektedir. Gaziantep yaban hayatı açısından zengin bir ildir. İl dâhilindeki ormanlarda bol miktarda keklik, turaç, yaban ördeği, yaban kazı, çil, çınalı baykuş, güvercin, serçe, arı kuşu, yaban domuzu, tavşan, su kuşları, kirpi ve bıldırcın gibi av hayvanları bulunmaktadır.
Barajları
HANCAĞIZ BARAJI
Barajın Yeri Gaziantep Akarsuyu Nizip Amacı Sulama
KARKAMIŞ BARAJI VE HES
Barajın Yeri Gaziantep Akarsuyu Fırat Amacı Enerji + Taşkın Kontrol
Kayacık Barajı
Barajın Yeri Gaziantep Akarsuyu Aynifar Deresi Amacı Sulama
Açıklama:
En iyi seçersen sevinirim iyi günler