Cevap:Dijital dünyanın durmadan geliştiği yaşamımızda, eğlence sektöründe video oyunları hatırı sayılır bir konumda. Video oyunlarının temelinde de oyun türleri yatıyor. Espor dünyasının iyice algılanabilmesi için oyun türlerini ele aldığımız bu yazı detaylıca bilgi edinmenizi sağlayacak.
Günümüzde pek çok oyunu türleri ile lanse ediyoruz. Bunlardan en son dönemde herkesin sıkça karşılaştığı bir oyun türü olan Battle Royal oyunları gibi, bu türlerin oyun isimlerinden daha çok türleri ile bilinmesinin sebebi oyunun bize sunduğu atmosferi ve oynanış mekanikleri hakkında bilgi veriyor olmasıdır. Son yıllarda video oyunları günlük hayatımızın büyük bir alanını kapladığını rahatlıkla görebiliriz.
Başlıca oyun türlerini sıralayacak olursak;
FPS, RTS, TBS, RPG, MMORPG, Open World, H&S, J-RPG, Adventure, Simulation, Platform, Survival Horror ve Battle Royal.
csgofps
FPS – First Person Shooter
FPS ya da tam açılımı “First Person Shooter” oyunlar “Karakterin gözünden oynadığımız türdeki oyunlardır” diyebiliriz. Birinci şahıs bakış açısı olarak da bilinen bu tür, karakterimizin gözünden ateş ettiğimiz oyunlardır.
FPS demek, ateş etmediğimiz ya da nesne kullanmadığımızda oyunlara da sanki biz yapıyorcasına hissiyat veren anlamı da taşır fakat ana mantıkta FP First Person daha doğru bir tabir olacaktır.
Aynı zamanda FPS, Dünya genelinde E-Spor oyunlarının da yükselen türü olmayı başardı.
Oynaması ücretsiz oyunlar ya da ücretli oyunlar bu türde turnuvalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Konsollarda daha az tercih edilmesine karşın Bilgisayar oyuncularının en çok tercih ettiği tür FPS diyebiliriz.
Video oyunlarındaki modern çağı, FPS 3 Boyutlu grafikler gibi yeni teknolojileri, çevrimiçi oyunlarda kullanmak için bir yol gösterici olmuştur. Birinci Şahıs Nişancı türündeki oyunlardaki şiddet unsurları diğer türleri de etkilemiş ve oyunlarda genel anlamda şiddet ve gerçeklik payını artmıştır.
FPS oyunlara örnek verecek olursak: Counter strike global offensive (CS:GO)
RTS
RTS – Real Time Strategy
İsminden de anlayabileceğimiz gibi gerçek zamanlı strateji oyunlarına verilen tür ismidir. Oyun haritası üzerinde birçok kaynağı en iyi şekilde yöneterek hem askeri hemde stratejik anlamda rakibe karşı üstünlük kurmaya çalıştığımız oyunlardır.
Gerçek Zamanlı Strateji oyunları denge yaratma açısından geliştiriciler için zorlayıcı olsa da eğer bir sorunla karşılaşılmazsa, gerçekten efsane oyunlar çıkabilmekte.
RTS türüne örnek verecek olursak: StarCraft
RTS
TPS – Third Person Shooter
Burada da üçüncü şahıs bakış açısı olarak oynadığımız, karakteri biraz daha gerisinden ve yüksek bir kamera açısına sahip olarak yönettiğimiz oyun türlerinden bahsedilmekte. Genel olarak oyunun hikayesini ve atmosferini ön plana çıkarmak isteyen oyun firmalarının kullandığı bir yöntem diyebiliriz.
Tomb Raider üçüncü şahıs nişancı türündeki ilk dünyaca ünlü oyundur. Birçok oyunun kendine özgü kuralları ve hikayeleri bulunur, bu yüzden hikayeyi anlatırken kullanılan üçüncü bakış açısı aksiyonu ve çevresel etkenleri hikayeleştirme ve oyuncunu oyuna bağlamamak için kullanılan farklı bir yöntemlerden biridir.
TPS türüne örnek verecek olursak: Residen Evil seirsi, Good Of War Serisi
RPG
RPG – Role Playing Game
RPG kavramına tanım olarak baktığımızda, çok geniş bir yeri kaplıyor. Bunun sebebini oyun türünün açılımında anlayacağınız gibi rol yapmayı temel alan oynadığımız tüm oyunlarda biraz da olsa görebiliyoruz. Tür olarak fazlasıyla geniş bir kitleye hitap etmesiyle birlikte, üretilen içerik açısından da sıkça karşılaşılan bir türdür.
Rol yapma oyunları kendi içinde başka bir tür daha barınmaktadır. Bu tür FRP yani Fantasy Role Play. Genel olarak masaüstü oyunu da olarak bilinmektedir. Bu iki tür bir biri arasında sürekli karıştırılsa da aralarında oldukça fazla fark bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi masaüstü FRP oyunlarında tamamen özgür olmamanız. Mutlaka seçim yapmanız gerekir ve bu seçimleri zar atarak kaderinize katlanarak oynamanız gereklidir. Ayrıca karakterinizin özellikleri de bu seçimlere göre belirlenir.
FRP türüne örnek verecek olursak; Fallout, Planescape Torment ve Buldur’s Gate gösterilebilir.
RPG türüne örnek verecek olursak; The Elder Scrolls V: Skyrim
moba
MOBA – Multiplayer Online Battle Arena
Moba gerçek zamanlı savaş strateji oyunlarının türüdür. Belirli bir oyun haritası üzerinden 0’dan geliştiğimiz ve oyunun ilerlemesine göre güçlendiğimiz oyun türüdür. iki yada daha fazla takımın oyunun haritasında stratejik hamleler yaptığı ve bir takımım galip gelmesiyle oyun son bulur.
Moba türünün tarihine bakacak olursak bu türün türünün ilk somut örneği Starcraft’dır. Moba oyunlarının son yıllarda yüksek bir ivme aldığını görebiliriz. Espor ayağında bir çok büyük organizasyon gerçekleştirilen ve şuan dünyada isminden sıkça söz ettiren oyunlar arasında league of Legends bulunmaktadır.
Moba türüne örnek verecek olursak: league of Legends, Dota, Hereos of the Storm
Hack and Slash
H&S – Hack and Slash
Bu tür hikayeyi bir tutam daha geriye alır ve aksiyonu daha çok öne çıkaran oyun türüdür. Bölüm sonu canavarları ve bol sayıda bulunan düşmanların akın akın üstümüze geldiği fakat kolayca yok edilebilen düşmanların, hızlı ataklar ile öldürmeye çalıştığınız ve bu aşamada karakter gelişimine odaklandığınız oyun türü diyebiliriz.
Örnek: God of War
J-RPG
J-RPG – japanese role playing game
Rol yapma oyunlarının yaygınlaşma aşaması sanırım en çok Asya pazarını etkilemiş olsa gerek. Tür dahilinde o kadar çok içerik ürettiler ve türü kendilerince o kadar çok geliştirdiler ki RPG bir evrim geçirip o J-RPG olarak adlandırılmaya başladı. Buradaki J, Japonyayı temsil etmekte ve bu sebeple Japon Rol Yapma Oyunu olarak çevirebiliriz.
Örnek: Persona 5
open world
Open World
Yıllardır eskimeyen bir oyun ve bu türü tek bir oyun ile rahatça anlatabilecek bir oyun Grand Theft Auto, kısaca GTA. Yine çokça alışık olduğumuz Açık Dünya, oyun türleri arasında en çok vakit harcadığımız ve en geniş oyun türü diyebiliriz. Aslında ismi direkt olarak türün özeti gibi dursa da ufak bir açıklama yapalım biz her ihtimale karşı. Açık dünya oyunları, haritanın oyunculara özgürce dolaşma fırsatı tanıdığı ve keşfetmeler için alan bıraktığı oyun türüdür.
Open World türüne örnek verecek olursak: The Witcher 3: Wild Hunt
Adventure
Adventure
İsminden anlaşıldığı gibi macera oyunlarına Adventure deniliyor. Bu tür oyunlar bizi maceradan maceraya sürüklerken aksiyonu da peşinden getiriyor. Bunun yanı sıra çeşitli gizemler çözülmesiyle heyecanlı bir hal alıyor. Bu türün en güzel örnekleri Tomb Raider ve Uncharted gibi aksiyonu bol oyunlar olabilir.
Adventure türüne örnek verecek olursak: Tomb Raider
fly simulator
fly simulator
Simulation – Simülasyon
Günlük yaşamımızda gerçekleştirdiğimiz meslekleri yada işleri, video oyunları aracılıyla dijital ortama aktarılıp simüle edilmiş halleridir. Yarış oyunlarından tutun da poligon oyunlarına, gerçek hayat simülasyonlarından tutun da sürüş simülasyonlarına kadar birçok içeriğe ev sahipliği yapar. Oyunların içinde eklenen gerçekçilik ve ayrıntılardan dolayı insanlara normal şartlarda yapamayacakları birçok şeyi sunmalarından dolayı oyuncular tarafından da sıkça tercih edilirler.
Simülasyon türüne örnek verecek olursak: fly simulator
Süper Mario
Platform Oyunları
Oyunlarda kullanılan teknolojinin hızla gelişmesinden önce bir oyun bu tür altında çıkmıştır. Genel olarak iki boyutlu oyunların çokça olduğunu bu türde günümüzde üç boyutlu platform oyunları da çıkarılmaktadır. Platform oyunları oyun sektörünün ilk işlerinden de sayılabilir. En başta üretilen birçok oyun belirli platformlar üzerinde oynanmakta ya da seviye mantığı ile platform değiştirmekteydi. Burada verdiğimiz örnek daha çok Atari Salonlarında oynanan oyunlarla uyuşuyor. Kısaca belirli bir akış şemasına sahip ve görevleri tamamlayarak ilerlediğimiz hoplamalı zıplamalı oyunlar diyebiliriz.
Platform türüne örnek verecek olursak: Süper Mario
Silent Hill
Survival Horror
Adında anlayabileceğiniz gibi, hayatta kalmamın yanı sıra korku unlarının çokça içinde barındıran oyunlar. Bir çok oyun türünü içinde barında bu oyun türü içine biraz gizem biraz korku temaları eklenince bir çok oyuncunun kabusu olabilecek yapıtlar ortaya çıkartmıştır.
Survival Horror türüne örnek verecek olursak: Silent Hill, Outlast, Resident Evil
battle royal
Battle Royal
Bu oyun türü bir Arma, H1Z1 gibi oyunlarının mod imkanı sağlaması ile birlikte günümüzde bir oyun türü olarak kabul edilebilirliğini kanıtlama aşamasındadır. Multiplayer oynan ve bir harita üzerinde hayatta kalan son kişi olmak üzerine inşa edilmiş oyun türüdür. Günümüzde bir çok oyunun Battle Royal modu çıkmaktadır. Fakat bunu bir oyun türüne çeviren yapım ise Player Unknown Battlegrounds oyunudur.
Açıklama: en iyi seçersen sevinirim