Cevap:
Türkiye’nin Başlıca Limanları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. Ülkemizin en önemli limanları ise İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Samsun ve Mersin kentlerinde konuşlanmıştır.
Türkiye'nin en büyük limanları ve özellikleri
Mersin Limanı: 21 tane rıhtımı bulunan Mersin limanında büyüklüğüne göre aynı anda 30'a yakın gemiye yükleme- boşaltma hizmeti verilmektedir. Yıllık ortalama 15 milyon ton yük taşıması yapılmaktadır.
Ambarlı Limanı: Türkiye'nin en büyük limanı olma özelliğine sahiptir. Ambarlı Limanı'nda 2009 yılında konteynerli yük hareketi 1,9 milyon ton olarak belirlenmiştir.
Bandırma Limanı: Kapasitesi 2 milyon 771 bin tondur. 2 bin 788 metre rıhtım uzunluğu bulunmaktadır. Yılda 4 bin 280 gemi kabul kapasitesi bulunmaktadır. TMO'ya ait yaklaşık 34 bin ton kapasitesi bir hububat silosuna sahiptir.
İskenderun Limanı: 1.426 metre rıhtım uzunluğuna ve yılda 640 gemi kabul kapasitesine sahiptir.
Samsun Limanı: Bin 756 metre rıhtım uzunluğuna sahip liman yılda bin 130 gemi kapasitesi vardır. Rıhtım kapasitesi ise 2 milyon 380 bin ton/yıl olarak bilinmektedir.
İzmir Limanı: Batı Avrupa ile Kuzey Afrika arasında bulunan İzmir Limanı'nda altyapı, ekipman, karışık eşya, dökme katı, sıvı yük yükleme ve boşaltma, Ro-Ro ve yolcu hizmetleri verilmektedir. 2 bin 959 metre rıhtım uzunluğu bulunan İzmir Limanı yılda yaklaşık 3 bin 640 gemi kabul edebiliyor.
Derince Limanı: İzmit Sanayi hinterlandının ithalat ve ihracat kapısı olarak kabul edilmektedir. Derince Limanı'ndan Romanya'nın Köstence Limanı'na da taşımacılık yapılmaktadır. Bin 92 metre rıhtım uzunluğu bulunmaktadır. Yıllık gemi kapasitesi 862 tondur. Liman otomotiv sektörünün bulunduğu bölgeye yakın olması sebebiyle önemli ülkemizin en önemli limanlarından birisidir.
Trabzon Limanı: Yıllık 5 milyon ton kapasite ve 3.5 ton depolama alanıyla Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en büyük limanı olma özelliğine sahiptir
Haydarpaşa Limanı: Türkiye'nin Mersin ve İzmir Limanı'ndan sonra üçüncü büyük limanı olan Haydarpaşa Limanı, Marmara Bölgesi'ndeki en büyük konteyner limanı özelliğini koruyor. Limandaki konteyner kara terminalinin alanı 55 bin m2, yıllık tutma kapasitesi ise 52 bin 800 tondur.