Cevap:
20 TANE ELEMENT VE KULLANIM ALANLARI
HİDROJEN
Sembolü: H
Kullanım Alanları: Evrenin kütlesinin %75'ni oluşturan element, evrendeki atomların da yaklaşık yüzde %90'ını oluşturmaktadır. Kimyasal, günümüzde hem gaz hem de sıvı yakıt olarak oldukça fazla kullanılmaktadır. NASA'nın uzay mekiği programlarında ana yakıt olarak kullanıldığı gibi, petrol ve imalat sanayilerinde de yoğun şekilde kullanılmaktadır.
HELYUM
Sembolü: He
Kullanım Alanları: Helyum gazı, genellikle havadan daha hafif olmasıyla bilinir ve özellikle havada süzülen parti balonlarında çok sık kullanılır. Aynı zamanda, ark kaynaklanmasında ve roketlerde sıvı yakıt tanklarına basınç uygulanması için asal kalkan olarak da kullanılır. Eğlence amaçlı kullanımının oldukça fazla olmasından dolayı doğal helyum kaynakları, önümüzdeki on yılda tamamen tükenme riski altında bulunuyor.
LİTYUM
Sembolü: Li
Kullanım Alanları: Lityum, genellikle pillerde kullanılmasıyla bilinir. Aynı zamanda alüminyum alaşımlarında, örneğin tencereleri daha dayanıklı hale getirmek için kullanılır. Kullanım alanlarından en şaşırtıcısı ise, bir psikolojik rahatsızlık olan bipolar bozuklukta duygudurum düzenleyicisi olarak kullanılmasıdır.
BERİLYUM
Sembolü: Be
Kullanım Alanları: Bu element, en çok bakır için bir alaşım maddesi olarak kullanılır. Birleştirildiğinde ortaya çıkan metal, berilyum bakır, yaylar ve çeşitli elektrik uygulamaları için kullanılmaktadır. Element, hafif metal özelliklerinden dolayı havacılık endüstrisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
BOR
Sembolü: B
Kullanım Alanları: Bor genellikle piroteknikte kullanılır. (Piroteknik, daha çok havai fişek üretimi ile bilinse de; kibrit, oksijen mumları, patlayıcı civata ve perçinler, otomobil hava yastıkları gibi maddelerin üretimini de içermektedir.) Element yakıldığında yeşil bir renk çıkarmaktadır. Diğer yaygın kullanım alanları ise borik asit ve boraks yapımıdır. Bor elementinin antiseptikler, yıkama kimyasalları, seramik verniklerinde ya da göz damlalarında bulunduğunu görebilirsiniz.
KARBON
Sembolü: C
Kullanım Alanları: Karbon, doğal gaz, kömür ve petrol gibi doğal organik yakıtların temelidir. Kalemler, maden eritme kapları ya da elektrik kaynak çubuğu için güçlü bir karbon molekül biçimi olan grafit kullanılır. Saf elmas da tamamen karbon atomlarından oluşmaktadır. Bir diğer yaygın kullanım alanı da nano borucuklardır.
AZOT
Sembolü: N
Kullanım Alanları: Dünyanın tüm atmosferinin yüzde 78'i azottan oluşur. Element, gübrelemede önemli bir besin maddesi ve nitrik asit, naylon ve patlayıcı maddelerde önemli bir bileşen olduğu için kimya endüstrisinde önemlidir.
OKSİJEN
Sembolü: O
Kullanım Alanları: Oksijen, insan yaşamı için en önemli elementtir. Saf oksijen, nefes alma problemlerini tedavi etmek amacıyla kullanılırken aynı zamanda uzay araçlarının içinde yaşamaya olanak sağlar. Endüstride ise oksijen, ağırlıklı olarak çelik ve diğer metal alaşımlarının imalatında kullanılır.
FLOR
Sembolü: F
Kullanım Alanları: Flor, yaygın olarak içme suyuna koyulan bir katkı maddesi olup, diş macunlarının da etken maddesidir. Popüler TV dizisi "Breaking Bad"de çözünen bir madde olarak, hidroflorik asit kullanılmıştır. Kimyasal, camları eritebilir ve ağırlıklı olarak bir aşındırma bileşimi olarak kullanılmaktadır.
NEON
Sembolü: Ne
Kullanım Alanları: Neon, bütün bir evrende en çok bulunan dördüncü elementtir. Elementin en göze çarpan kullanım alanı reklam tabelalarıdır, çünkü element elektrikle buluştuğunda genellikle parlar. Tabela endüstrisinde kullanıldığı kadar, yüksek gerilim sayaçları ve lazerlerde de kullanılmaktadır.
SODYUM
Sembolü: Na
Kullanım Alanları: Sodyum, sarı ışık elde etmek için sokak lambalarında kullanımının yanı sıra sofra tuzu, çamaşır suyu, boraks gibi pek çok bileşimin etken maddesidir.
MAGNEZYUM
Sembolü: Mg
Kullanım Alanları: Magnezyum, epsom tuzu, magnezyum sütü, magnezyum klorür veya magnezyum sitrat olarak tıp alanında oldukça kullanılan bir elementtir. Aynı zamanda magnezyum hayvan ve bitki yaşamının başlıca elementlerinden biridir.
ALÜMİNYUM
Sembolü: Al
Kullanım Alanları: Alüminyum teneke ve folyo olarak, mutfak eşyaları, uçak ve otomotiv parçaları ile diğer yapısal uygulamalarda kullanılan yumuşak ve kolayca şekil verilebilen bir elementtir.
SİLİKON
Sembolü: Si
Kullanım Alanları: Silikon, yarı iletken endüstrisinin katı hal elektroniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür kullanımlar için silikon, bor, galyum, fosfor ya da arsenik ile birlikte kullanılır.
FOSFOR
Sembol: P
Kullanım Alanları: Fosfor, fosfat bileşikleri yoluyla organik yaşam için ana besinlerden biridir. Biyolojik fosfor döngüsünü desteklemek için gübrelerde kullanılır. Bunlara ek olarak, patlayıcı ve piroteknikte de kullanılmaktadır.
SÜLFÜR
Sembolü: S
Kullanım Alanları: Sülfür, barut ve diğer pirotekniklerde ve kauçuk üretiminde; böcek zehri, mantar önleyici veya dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilir, ancak başlıca çözelti olarak kullanılmaktadır.
KLOR
Sembolü: Cl
Kullanım Alanları: Klor, su arıtımında ya da antiseptik olarak kullanılır. Kağıt, plastik, çözücü ve tekstil ürünlerinin üretimi sırasında oldukça fazla miktarda klor kullanılır.
ARGON
Sembolü: Ar
Kullanım Alanları: Argon, akkor ve floresan ampullerde, oksijenin korozyondan korunması için filamanın etrafında koruyucu bir katman olarak kullanılır. Aynı zamanda, ark kaynağı ve yarı iletken kristallerde koruyucu bir kalkan olarak da kullanılır.
POTASYUM
Sembolü: K
Kullanım Alanları: Potasyum esas olarak bileşiklerde kullanılır. Gübrelerde kullanılan potasyum klorürü üretmek içinse klor ile birleştirilir. Potasyum hidroksit ayrıca sabun ve temizleyicilerde de kullanılmaktadır.
KALSİYUM
Sembolü: Ca
Kullanım Alanları: Kalsiyum, indirgeyici bir madde olarak toryum ve uranyum hazırlamak için kullanılır. Alüminyum, bakır, kurşun ve magnezyumda alaşım maddesi olarak da kullanılabilir.