Cevap:
Demokrasi kavramı eşitlik ve adalet ile yakından ilişkilidir. Yönetimde esas söz sahibinin ne bir kişi ne bir zümre ne de bir grup insan olmaması gerektiğini, aksine tüm halkın yönetimde söz sahibi olması gerektiğini söyler. Cumhuriyet ile aynı temele oturduklarından birbirlerini tamamlarlar. Bu sebepledir ki Cumhuriyetçi yönetim şekillerinde demokratik anlayışlar gözlenir. Halkı temsil edecek kişiler, halk tarafından halkın içinden seçilir. Bu temsilciler devleti önceden belirli bir süre boyunca idare ederler.
Eşitlik en temel demokratik anlayıştır. Türkiye’de pek çok yerde demokrasi örnekleri görülebilir. Herkesin eşit değere sahip oy kullanarak sınıf başkanını seçtiği ilkokul sınıfları, özel okul veya devlet okuluna giden lise öğrencilerinin ayrım olmaksızın aynı üniversite sınavına giriyor olması demokrasi örnekleridir.
Türk medeni kanunu da demokrasi adına getirilmiş bir kanundur. Kadınların da seçme seçilme hakkına sahip olması, erkeklerle eşit oranda miras almaları demokrasinin vazgeçilmez şartlarıdır. Huzursuzluk ve sorun, eşitsizlik ve adaletsizliğin sonucu olarak ortaya çıkar. Yani demokrasi, huzurlu ve sorunsuz bir toplum yaratır. Halkın refah düzeyinin arttırılması demokrasinin yegane amacıdır.