Cevap:
dirse han oğlu boğaç han
Yazar:
spud0bos
Bir cevabı oylayın:
2Cevap:
Cevap:
Türk Kültüründe İsim Verme Geleneği;
Bir çocuğa isim vermek çok önemli bir merasimdir. Çünkü çocuğa verilece isim bir ömür çocuğun adı olarak kalacaktır. Bu nedenledir ki Türkler isim verme olayını bir merasime çevirip ona kutsallık katmışlardır. Türk kültüründe farklı farklı yöntemler yer almaktadır. Dede Korkut hikayelerinden de anlayacağımız üzere eski Türklerde isim hemen verilmez bir kahramanlık yapması beklenirdi. Mesela Boğaç Han hikayesinde olduğu gibi. Peki Türklerde sadece bu şekilde mi isim verme geleneği var.
Şimdi isterseniz başka Türk boylarında isim verme geleneği nasıl oluyor ona bakalım:
Yakut Türklerine baktığımızda eski geleneklerini az çok değişik şekilde sürdürmektedirler. Yakut Türkleri çocuğa ilk adını doğumdan üç ay sonra, esas adını ise de çocuk yay basıp ok atmaya başlayınca verirler.
Bir başka Türk Boyu olan Kırgızlar ile Kazaklar ise çocuğun ismini hemen vermezler. Çocuk on beş günlük olunca ona ad verilirdi. Çoğu zaman çocuğa isim, doğum sırasında geçen bir olaydan, yapılan bir işten kaynaklanarak seçilir ya da eve ilk gelen misafirin adı çocuğa verilirdi: Konukgeldi, Kıpçakgeldi, Çuçi gibi adlardan da rahatça anlarız.
Altay ve Yenisey Türklerinde isim hakkı elde etmek bir ayrıcalıktı. Bunu da savaşlarda başarı elde ederek kazanıyorlardı.
Bazen de çocuk doğduğu esnada yaşanan bir olay çocuğa verilecek adda ilham verirmiş. Mesela Gündoğdu (sabah olduysa), sürüye kurt geldi ise Kurtgeldi, Kurtbey gibi isimler verilirdi.
Konuyu bağlamak gerekirse Türklerde isim koyma merasim şeklinde yapılır ve önemlidir. Dede Korkut hikayelerinde bu durum üzürinde örnekler yer almaktadır.
Açıklama: Umarım işine yarar kolay gelsin
Yazar:
kamilakv1a
Bir cevabı oylayın:
17