Soru: "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;O benimdir, o benim milletimindir ancak."♤ Fiilimsileri bulunuz.#OptiSınav​

Cevaplar 2

Cevap:

Merhaba,

Öncelikle cevabınız → yüzen, sönmeden, tüten

Kelimeleri fiilimsidir. Şimdi bu kelimeleri fiilimsi türlerine göre inceleyelim. Yüzen, yüzmek fiili -en sıfat fiil ekini almıştır. Al sancak kelimelerini ise etkilemiştir. Sönmeden, kelimemizin kökü sönmek fiilidir; fiile -meden zarf fiil eki gelmiştir. Bu ise cümleye durum (nasıl) anlamını katmıştır. Tüten, tütmek fiil köküne -en sıfat fiil eki gelince aynı 1. cevabımızda olduğu gibi sıfat fiil olmuştur. En son ocak kelimelerini ise etkilemiştir.

>>> Korkma, sönmez, parlayacak kelimelerini neden fiilimsi olarak almadık? Çünkü onlar fiilimsi değil, çekimli fiillerdir.

Fiilimsiler hakkında bilgilere bakalım.

>>>Fiilimsiler, tam fiil olmayıp, tam isim/sıfat/zarf da olamayan, bazı özel ekleri alan kelimelerdir. Fiilimsi ekleri fiil soylu kelimelere gelmektedir. İsimlere getirilirse fiilimsi olamaz.

>>>Fiilimsi türleri: ''isim fiil'', ''sıfat fiil'', ''zarf fiil'' olmak üzere 3 çeşittir. İsim fiiller, -ma / -ış / -mak şeklinde kodladığımız eklere sahiptir. Cümlede örnek verirsek daha iyi kavrarız.

☆Örnek☆

''Büyüklerine saygı duymayı bir görev bilirdi.'' cümlesinde belirttiğim kelime, isim fiil eklerinden -ma ekini almış bir fiilimsidir.

Gelelim sıfat fiillere. Sahip olduğu ekler -an / -ası / -mez / -ar / -dik / -ecek / -miş şeklinde kodlanır.

☆Örnek☆

''Gittiğimiz yeri hemen hatırladım.'' cümlesinde gittiğimiz kelimesi sıfat fiil olup, -tik sıfat fiil ekini almış bir fiilimsidir.

Son olarak zarf fiiller, eklerini şu şekilde yazabiliriz; -ken / -ip / -arak / -dığında / -meksizin / -r...mez  gibi eklerdir. Cümlede baktığımızda durum veya zaman anlamı katmaktadır.

☆Örnek☆

''Durumu giderek ağırlaşıyormuş.'' örneğinde giderek kelimesi -erek zarf fiil eki almakla beraber cümleye aynı zamanda durum anlamı katmıştır. Nasıl? sorusunu sorduğumuzda bu cevabı alabiliriz.

Başarılar dilerim.

#OptiSınav

Cevap:

Merhaba

➛Sönmeden = zarf fiili

➛Yüzen = sıfat fiili

➛Tüten = sıfat fiili

✧Bunlar filimsilerimizdir.

Burdaki sönmeden, yüzen vede tüten birer filimsidir. →Burdaki sönmeden sönmek sözcüğünden "-meden" ekini alarak cümleye durum zarfının anlamını içermiştir.

→Yüzen sözcüğünün ise cümlede "-en" sıfat fiilini alınca "al sancak" kelimesi bundan etkilenmiş.

→Tüten sözcüğünün cümlede aynı yüzen sözcüğünün olduğu gibi cümleye "-en" sıfat fiili alınca bu sözcükte sıfat fiiline dönüşmekte aynı şekilde "en son ocak" sözcüğü etkilenmekte.

➛Geriye kalan korkma, sönmez, parlayacak, millet bu sözcükler fiilimsi değildirler tam tersi çekimlenmiş fiillerdir.

Fiilimsi Nedir?

↑Zaman veyata kişi kipleri almayan çekimlenmiş fiillerden farklı, fiileri isim yapabilmek için getirilen eklerin tümüne denir.

↑Üçe ayrılmakta:

  • Isim fiili
  • Sıfat fiili
  • Zarf fiili

↑Çekimdiğimiz fiiller gibi filimsileri cekimleyemeyiz fakat fiilimside olumsuzluk yer alabilmekte.

İsim Fiili

  • "-ma, -ış, -mak, -me, -iş, -mek" bu ekleri alarak isim türeyen fiilimsilere denilmekte

Sıfat fiili

  • Cümlede veyata sözcükte " -an, -ası, -maz, -ar, -dık, -acak, -mış, -en, -esi, -mez, -er ,-ır, -ir, -dik,-dık, -dük, -ecek, -miş -muş, -müş "Bu ekleri alarak fiilimsiyi sıfat hâline çevirir.

Zarf Fiili

  • Cümlede yani sözcükte "-ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e, -r, -maz, -casına, -meksizin, -dığında" bu gibi ekleri aliyor ise sözcük o zaman zarf fiili olmuş olur

~Örnek~

➛Onu aradıkça telefonu kapatı.

  • Burdaki aradıkça filimsidir çünkü "-dıkça" ekini almıştır ve zarf fiili olmuştur

➛Oda bugün okula gelmiş.

  • Burdaki gelmiş filimsidir çünkü gelmekten gelmiş olmuş anı şekilde "-miş" ekini alarak sıfat fiili olmuştur.

➛Marketeki ekmek bayatı.

  • Burdaki ekmek fiilimsi çünkü "-mek" ekini almış ve isim fiili halline gelmiştir.

Başarıłar Đilerim

ᴏᴘᴛɪᴛɪᴍ ||ᴏᴘᴛɪsɪɴᴀᴠɪ

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years