Manuel Serrano, Türkiye'nin Dört Yılı (1552-1556)adlı eserinde "Bıraktıkları hayrat hangi çeşit olursaolsun bizdekinden fazladır. İstanbul'da dört sultantarafından yapılan dört büyük caminin etrafı hayratile doludur. Kasabalar ve tenha yol kıyılarına yolcu-lar için kervansaraylar yaptırmışlardı. Su olmayanyerlere çeşmeler ve tuvaletler yaptırdılar. Herkesinücretsiz faydalandığı bu yapılar çok güzeldi." demiş-tir.SiyasiSağlıkönetimBu bilgilere göre Osmanlı Devleti ile ilgili aşağı-dakilerden hangisine ulaşılamaz?EkonomiA) Ülkenin dört bir tarafına hayratlar yapılmıştır.apılmıştır?B) Ordunun gereksinimleri bu yapıların geliri ile kar-şılanmıştır.C) Padişahlar, İstanbul'da simge yapılar yaptırmıştır.D) Halkın sosyal ihtiyaçları karşılanmıştır.
genç kız , kocaya varmak istememektedir. Tüm ailesi kendisine çılgın gözüyle bakmaktadırlar. Nedenini sorduklarında genç kız onlara cevap verememektedir. Çünkü kendisine güleceklerini düşünmektedir. Onu bu düşünceye götüren olay kümesteki horoz ile ilgilidir. Evden pek çıkmayan bir ailede yaşayan genç kız sık sık tavukların bahçesindedir. Gözlemlerine göre tavuklar insanları beslemek için yumurtlar, civciv çıkarmak ve onları büyütmek için fedakârlık yapar. Hatta kendilerinden yüz misli büyük bir düşmanın üstüne atlarlar yavrularını korumak için. Ancak başlarında horoz adında bir bela vardır. Horoz tavukları devamlı hırpalamaktadır. Yiyecek bir şey bulunca hemen kendi yutar, yenmeyecek bir şeyi de tavuklara ikram eder. Zalim olduğu kadar da ödlektir. Havadan bir çaylak geçince ödü kopar. Genç kız bir gün Pamuk adını verdiği bir tavuğu Horoz onu döverken kurtarır ve ayrı bir yere koyar. Bir ayda hayvan kendini toplar ve semirirken kümesteki diğer tavuklar yoluk tüylü, sıska ve kirlidirler. Genç kız giderek horozun tavrını babasının davranışları ile özdeşleştirir. Horoz kümeste, babası evde hüküm sürmektedir. Annesine babasının davranışlarından şikâyet edince aldığı cevap, “”Dünyanın nizamı böyle kurulmuş. Kadın kadın! Erkek efendi. Namuslu insanlar bu kaidenin dışına çıkmazlar” olur. Bu konuşma sonucu bahçeye çıkan genç kız tavuklardan birini bırakıp birini altına almakta olan, tavukları kovalayan ve tuttuğunu dövmekte olan horozu taşla öldürür. Erkeğin de genç kıza göre horozdan farkı yoktur. Horozsuz bir kümes, yani kocasız, efendisiz, kumandasız, amirsiz, emirsiz bir ev istemektedir. İşte genç kız bu nedenle evlenmek istememektedir. Aynı Pamuk’un geçirdiği mesut, gamsız, rahat, sakin ve tatlı bir hayat istemektedir. Oysa annesi ona “Dünyanın nizamını bozacaksın, her kadına mutlaka bir erkek lazım” demeye devam eder
Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi 8 Ekim 1864 yılında Abdülaziz tarafından kabul edilen nizamname. Nizamname uyarınca bütün eyaletler vilayet olmuştur. Bununla Vidin Eyaleti, Niş ve Özü eyaleti birleştirilmesiyle Tuna Vilayeti kurulmuştur. ... Şam Eyaleti yerine Şam Vilayeti kurulmuştur.