Kudüs, üç din için de kutsal bir şehirdir. Bunlar; Yahudilik, Hristiyanlık ve İslamiyet’tir.
İnsanlık tarihinin en eski şehirlerinden olan Kudüs, uzun tarihi boyunca iki defa yok edildi, 23 defa işgal edildi, 52 defa saldırıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. Şehrin en eski bölümüne, İsa’dan önce 4. milenyumda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538’de 1. Süleyman hükümranlığı altında, şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar Ermeni, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört çeyreğe bölünmüş olan Eski Kudüs’ü çevrelemektedir.
Kudüs Hıristiyanlar için, Tanrı’nın seçtiği şehir. Körleşmiş ve günahlara dalmış insanların arasına mesih olarak gönderdiği kendi oğlunu, insanlık için kurban ettiği topraklar ve Hristiyanlık tarihinin başladığı yerdir.
Hz. İsa’nın kanıyla yıkanmış bu şehir, dirilişin, Hz. İsa’nın geri dönüşünün ve Tanrının krallığının yeryüzüne ineceği günlerin müjdecisi kabul ediliyor. Çile Yolunu yürümek, Golgotha taşını öpmek, Kutsal Diriliş/Kabir Kilisesinde ağlamak ve ibadet etmek asırlar boyu Hristiyanlar için kutsal bir onur olarak görülüyor.
Kudüs’e genelde muhafazakar Hristiyanlar, sıradan bir turist gibi değil; dua, ağlama, kendine gelme, yeniden dirilme arzusuyla yani hacı olmak için geliyor.
Hıristiyanlik için Kudüs, tarihin başladığı ve biteceği yer. Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği ve gömüldüğü, yıkımı Hz. İsa tarafından önceden haber verilmiş bir şehir.
Kudüs’ün kutsallığı, İncil’e göre İsa’nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena’nın İsa’nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir. Diğer dinlerde olduğu gibi Hristiyanlar için de Kudüs kutsal bir mekândır.