☂️MERHABA☂️
☁️
II. Mahmud☁️
II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve 109. İslam halifesidir. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu dördü ise torunudur. Tahtta kaldığı 31 yıl, Osmanlı tarihinin siyasi açıdan en bunalımlı dönemlerinden biridir.
☁️
Osmanlı Toplumu☁️
Osmanlı toplumu, Osmanlı İmparatorluğu bünyesinde yaşamış halkların bütününü ifade eder. Toplum, müslüman ve müslüman olmayan "millet"lerden oluşuyordu. Gayri müslimler ayrıca "cizye" vergisi ödemek dışında toplumdan bir ayrıma tabi değildi.
☁️
Rönesans☁️
Yeniden doğuş anlamına gelen Rönesans, Avrupa tarihinde 14. yüzyılın sonuyla 15. ve 16. yüzyılları kapsayan dönemi tanımlamakta kullanılıyor.
☁️
Reform☁️
Reform, 16. yüzyıl boyunca tüm Avrupa’yı etkileyen dinsel bir hareketti. Katolik Kilisesi’nin aşırı zenginleşmesi ve yozlaşmasına karşı gelişen bu hareket; Hristiyanlığın en büyük üç mezhebinden biri olan Protestanlığın kurulmasına yol açtı. Bu hareketin en önemli öncüleri ise Martin Luther ve Jean Calvin oldu.
☁️
Lâle Devri☁️
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'dır.
☁️
Fransız İhtilâli☁️
Fransız Devrimi veya Fransız İhtilâli, Fransa'daki mutlak monarşinin devrilip, yerine cumhuriyetin kurulması ve Katolik Kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır. Milliyetçilik akımını ve Yakınçağ'ı başlatmasıyla Avrupa ve Dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası olmuştur.
☁️
Osmanlı Ordu Sistemi☁️
Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri kara ordusu, donanma ve tayyare bölüklerini içermekteydi.
☁️
Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler☁️
iklim, bitki örtüsü, yer şekilleri, su kaynakları, sanayi, tarım, ulaşım, yeraltı kaynakları, sosyal kültürel etkinlikler.
☁️
Reformun Sonuçları☁️
Avrupa’da mezhep birliği bozuldu. Yeni mezhepler ortaya çıktı. Katolik kilisesi kendini yeniledi. Kilisenin malları yağmalandı. Protestan prens ve krallar ülkelerinde belirli siyasi otorite elde ettiler. Katolik krallar, yeni mezheplere karşı engizisyon mahkemelerini kurdular. Eğitim ve öğretim kilisenin elinden alındı, böylece laik eğitim kurumları ortaya çıktı. Avrupa sisyasi yönden büyük zarar gördü. Türklerin Avrupa’da ilerleyişi kolaylaştı.
⭐
İYİ DERSLER ⭐