sözel anlatım
beden dili ile anlatım
işaret dili ile anlatım
bilgilendirici anlatım
hikaye edici anlatım
Yazar:
knucklebutt28rt
Bir cevabı oylayın:
6Cevap:
Betimleyici Anlatım: Metnin içinde geçen yerlerin ve nesnelerin görüntülerini, okuyucunun zihninde canlandırmayı amaçlayan anlatıma ise betimleyici anlatım denir. Betimleme yapılırken varlıkların ilgi çekici özellikleri vurgulanarak anlatılır.
Öyküleyici Anlatım: Yazarın bir konu hakkındaki düşüncelerini ve gözlemlerini, olay örgüsü içerisinde okura sunduğu anlatım tekniğine öyküleyici anlatım denir.
Öğretici Anlatım: Öğretici anlatım bir konuda bilgi verme, açıklama yapma ve öğretme amaçlarıyla oluşturulan anlatım türüne verilen isimdir.Bu tür anlatımda nesnellik ön plandadır.
Açıklayıcı Anlatım: Açıklayıcı anlatım, belirli bir konunun veya sorunun daha anlaşılır ifade edilebilmesi için kullanılan bir söz sanatıdır.
Tartışmacı Anlatım: Tartışmacı anlatımda düşünce ve kanıları değiştirmek söz konusudur. Bir düşüncenin doğrulanması, savunulması ya da bir düşünceye karşı çıkılması amaçlanan metinlerde iki görüş vardır.
Kanıtlayıcı Anlatım: Okuyucu inandırma, aydınlatma ve bir başkasına kendi görüşünü kabul ettirmenin toplamıdır.
Cosku ve Heyacana Bağlı (Lirik)Anlatım: Coşku ve heyecana bağlı (lirik) anlatım, üzüntü, sevinç, heyecan, taşkınlık gibi temaların coşkulu bir şekilde ifade edilmesidir.
Destansı(Epik Anlatım): Olağanüstü olaylar ve kişiler anlatılır.Yapıp etmeler yani fiiller ön plandadır.Anlatımda abartıya yer verilebilir.
Emredici Anlatım: Açıklayıcı ve öğretici yönleri de bulunan emredici anlatımda emir, öneri, telkin anlamı taşıyan ifadelere yer verilir. Bu tür anlatımda dil, "alıcıyı harekete geçirme" işleviyle kullanılır.
Düşsel(Fantastik) Anlatım: Olağanüstü ve fantastik özelliklere sahip, hayal ürünüdür. 2. Zaman belirli ya da belirsizdir; olağanüstü özelliklere sahip olabilir.
Gelecekten Sözeden Anlatım: Fallarda, burçlara yönelik tahminlerde, bilim kurgu romanlarında, meteorolojik tahminlerde kullanılır. Gelecekten söz eden anlatımlarda henüz olmamış ancak olacak, olabilecek, olması muhtemel ya da olması istenen şeyler anlatılır
Söyleşmeye Bağlı Anlatım(Diyalog): İki veya daha fazla kimsenin, bir konu üzerinde, karşılıklı konuşturulmasına söyleşmeye bağlı (diyalog) anlatım denir. Söyleşmeye bağlı anlatımda iki kişinin karşılıklı konuşmasına “diyalog”, kişinin kendi kendine yaptığı konuşmaya ise “monolog” denir.
Mizahi Anlatım: Okuyucuda uyandırılmak istenen etkiye göre düzenlenir. Ses, taklit, hareket ve konuşma önemlidir. Amaç okuyucuyu düşündürmek ve eğlendirmektir.
BAŞARILAR ^^
Yazar:
kade5e1b
Bir cevabı oylayın:
14