Cevap:
CÜMLENİN ÖGELERİ BULUNURKEN;
1- Sırasıyla önce yüklem, yüklemin ardından da özne bulunmalıdır. Temel ögeler bulunduktan sonra varsa cümledeki nesne, dolaylı tümleç,zarf tümleci ve edat tümleci gibi yardımcı ögeler bulunur. Bu sıralamaya uyulmaması, çözümlemede olası bir hataya sebebiyet verebilir. Yardımcı ögelerin kendi aralarında sırası önemli değildir. Önemli olan temel ögelerden sonra aranmasıdır.
Örnek:
Dersin tam ortasında bir grup öğrenci ellerinde çiçeklerle sınıfa girdi. (ZT, Ö, ET, DT, Y)
Yüklem = girdi
Kim girdi= bir grup öğrenci : Özne
Nereye girdi = sınıfa girdi: Dolaylı tümleç
Ne zaman girdi = Dersin tam ortasında : Zarf tümleci
Ne ile girdi = ellerinde çiçeklerle : Edat Tümleci
2- Cümlenin ögeleri bulunurken, yükleme sorulan soruların hangi ögeyi buldurmaya yönelik olduğunu çok iyi öğrenmeniz gerekmektedir. Yukarıdaki tabloda bulunan ögelere ait sorulara, konuyu kavrayana kadar tekrar tekrar göz atmanızı tavsiye ediyoruz. Cümlenin ögelerinden yalnızca yükleme ait soru bulunmamaktadır. Onu çekimli durumda bulunan yani kip eki/şahıs eki alan fiil ya da ek fiil alan isim soylu sözcüklerde ararız.
3- Cümlenin ögeleri bulunurken, cümledeki isim tamlamalarını, sıfat tamlamalarını, deyimleri, ikilemeleri, birleşik fiilleri vb kelime gruplarını parçalayamazsınız. Cümlenin ögeleri konusunun en önemli kurallarından bir tanesi budur. Hatta direkt bu duruma yönelik olan “Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögeleri ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?” gibi bir soru kalıbı ile sıkça karşılaşırsınız. Şimdi aşağıda bu duruma örnek olabilecek cümleyi çözümleyelim;
Oğuzhan, çok dürüst arkadaşımdır.
Yanlış Çözüm
Yüklem= arkadaşımdır
Kim arkadaşımdır ? = Oğuzhan = Özne
Oğuzhan nasıl arkadaşımdır? = Dürüst = Zarf tümleci
Oğuzhan ne kadar dürüst arkadaşımdır? = Çok = Zarf tümleci
Doğru Çözüm
Yüklem= çok dürüst arkadaşımdır.
Kim çok dürüst arkadaşımdır: Oğuzhan = Özne
Yukarıdaki cümlede yüklem “çok dürüst bir arkadaşımdır” kısmıdır. Çünkü arkadaş kelimesini niteleyen “dürüst” kelimesi bir sıfat tamlamasının tamlayanı durumundadır ve “çok” kelimesi de tamlayanın miktarını belirten bir miktar zarfı olarak sıfat tamlamasına dahil olur. Bu yüzden tamlayan ile tamlananı ayıramayacağımız için yüklemi “çok dürüst arkadaşımdır” şeklinde almak zorundayız.
Bu yüzden cümlenin ögelerini doğru bir şekilde bulabilmeniz için yukarıda saydığımız kelime gruplarını ve bunun yanında fiil çekimlerini, ek fiili, birleşik fiil ve ismin hal ekleri konularını da öğrenmeniz gerekmektedir.
4- Bir ögenin içindeki kelime sayısı sınırlı değildir. Tüm ögeler tek sözcükten de oluşabilir birden fazla sözcükten de. Özellikle uzun cümlelerde bu durum söz konusudur. Uzun bir cümlenin ögeleri bulunurken yukarıda 3. maddede anlattıklarımıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bu kadar yorgun bir ihtiyar göreceğimi düşünmemiştim.
Sessiz sedasız oradan uzaklaşmanın hayırlı olduğuna inanıyor.
Bu yılın en başarılı öğrencisiydi.
Genç yazarın üstün kabiliyeti edebiyat ustalarınca fark edilmişti.
Tarihin incelikleri, yazarımızın yalnızca edebi diye anılan bu kitabındadır.
Açıklama:
en iyi seçermisin iyi dersler
Yazar:
sassyow0z
Bir cevabı oylayın:
1