Hac Nedir?
Hac, İslam dininin beş şartı arasında bulunan mühim bir ibadet biçimidir. Zilhicce ayında gerçekleştirilen bu ibadet, Mekke'de, Kabe denilen kutsal mekanda gerçekleştirilir. Kabe, Müslümanlıkta kutsal mekan sayılmaktadır. Bu sebeple tüm Müslümanlar, Kabe'ye doğru dönerek ibadet ederler.
Hac Nasıl Yapılır?
Hac yapmak isteyen kişi niyetini gerçekleştirdikten sonra, ihrama girer. Bu haccın yapılma aşamalarından ilkidir. Daha sonrasında tavaflar belli başlı koşullarla gerçekleştirilir. Say yapılır. Arafat, Müzdelife ve Mina ziyaret edilir. Eğer ki kişi dilerse hac kurbanı keser. Veda tavafı yapılır. Sonrasında, kadınlar ve erkekler saçlarından bir parça keserek ihramdan çıkarlar. Böylelikle hac ibadeti gerçekleştirilmiş olur.
Sorumuz:
Hac ibadetinin dinimizdeki önemini ayet ve hadislerle açıklayınız.
Cevabımız:
- Hac, bilinen aylardadır. (Bilin ki) kim bu aylarda hac yaparsa cinsel münasebet, fısk ve tartışmak hacda olmamalıdır. Ne hayır işlerseniz Allah onu bilir. Azık edinin! Şüphesiz azığın en hayırlısı takvadır. Benden korkup sakının ey akıl sahipleri! (2/Bakara 197)
Bakara suresinin içerisinde yer alan bu ayette, hac ibadetinin insanı cinsel düşüncelerden, günahlardan ve hararetli tartışmalardan; kısacası şeytanın kötü oyunlarından insanı uzaklaştırdığı müjdelenmiştir.
- “İnsanlar arasında haccı ilan et. Yürüyerek ve (uzun yolculuk nedeniyle) yorulmuş binekler üzerinde, uzak yollardan sana gelsinler.” (22/Hac 27)
Hac suresinde yer alan bu ayette de açıkça hac ibadeti müjdelenmiş ve dünyanın her bir tarafından insanların bu kutsal bölgeye gelerek hac yapmaları müjdelenmiştir.
- "Peygamber (s.a.v.) 'e: - Amellerin hangisi daha fazîletlidir? diye sorulunca, o şöyle buyurmuştur: - Allah'a ve Rasûlüne îmân etmektir. -Sonra hangisidir? diye sorulunca, şöyle buyurmuştur: - Allah yolunda cihâddır. - Sonra hangisidir? diye sorulunca, şöyle buyurmuştur: - Kabul olunmuş hacdır." (Buhârî; “Hac”, 4; “ İman”, 18; Müslim, “İman”, 135.)
Bu hadis, Ebu Hureyre'den rivayet alınmıştır. Hadiste de hac ibadetinin, Allah'a olan iman ve cihaddan sonraki en önemli faziletlerden biri olduğu vurgulanmıştır.
- Ebû Hüreyre (r.a.) dedi ki, ben Resûlullah (s.a.s.) ‘ın şöyle buyurduğunu işittim: "Kötü söz söylemeden ve büyük günah işlemeden hacceden kimse, annesinden doğduğu gündeki gibi günahsız olarak (evine) döner." (Buhârî, “Hac”, 4, “Muhsar”, 10)
Yine Ebu Hureyre'den rivayet edildiği düşünülen bu hadiste, hac ibadetinin kötü sözlerden ve büyük günahlardan arınarak yapıldığı takdirde kişinin annesinden doğduğu gündeki gibi temiz ve günahsız olacağı vurgulanmıştır.
Arafat nedir? https://eodev.com/gorev/3382663
Başarılar. :)
Betullsahinerr