Cevap:
En büyük duyu organımız deridir çünkü her yerimizi kaplar
Açıklama:
En büyük duyu organımız
Deridir.
İnsan metabolizmasında beş duyu organı bulunmaktadır. Her bir duyu organının yaşamsal bir önemi bulunmaktadır.
1 - Deri
Tüm vücudumuzu çevreleyen dokudur. Dokunma duyumuzu deri yoluyla gerçekleştiririz. Dokunma duyusu hayati önem taşır. Çünkü soğuk ve sıcak cisimleri dokunma ya da deri yoluyla anlarız. Bununla birlikte sert bir cisim çarpması sonucu derideki acıma bir uyarı niteliğindedir.
2 - Göz
Görme duyu oranımız gözdür. Çevremizdeki nesneleri ve canlıları gözümüzle tanıyarak zihnimize yerleştiririz. Bununla birlikte en hassas duyu oranımızdır. Çünkü gözde oluşan hasar ve bakteriler hızlı bir şekilde ilerler. Göz travmalarında ve göz hastalıklarında vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
3 - Kulak
Duyma duyu organımız kulaktır. Çevremizdeki sesleri kulağımızla işitiriz. İletişimde önemli bir yeri vardır. Kulaklarımız iyi duymazsa karşımızdaki kişinin söylediklerini ya da anlattıklarını anlayamayız. Örneğin kulağı iyi duymayan bir öğrenci öğretmeninin anlattıklarını çok iyi işitemediği için öğrenme güçlüğü yaşayabilir ve dolayısıyla derslerinde de başarısız olabilir.
4 - Burun
Koku alma duyu organımız burundur. Koku alma yoluyla zararlı gaz, bozuk gıdalar gibi benzeri kokuları fark ederiz. Sinüs rahatsızlıkları gibi enfeksiyonlarda geçici olarak koku kaybı sorunları oluşabilmektedir.
5 - Dil
Tat alma duyu organımız dildir. Yiyeceklerin aşırı sıcak, soğuk, tuzlu, tatlı, acı veya ekşi olduğunu tat alma fonksiyonu ile anlarız. Sağlığımız açısından oldukça önemli bir duyu organımızdır.