Cevap:
Bitkiler ototrof canlılardır ototrof canlılar da iki başlık altında incelenir fotoototrof ve kemoototrof olarak
Fotoototrof: Fotosentez ile kendi besinlerini sentezlerler bunun mekanizması ise şu şekildedir. Işık enerjisini yani fotonu bitki içerisindeki kloroplast organelindeki tilakoit zar üzerinde bulunan bir porfirin olan klorofil pigmenti tarafından tutularak elektronlar ETS ( Elektron Taşıma Sistemi ) yardımı ile taşınarak kullanılır tabii bu daha uzun bir olay istersen açıklayabilirim.
Kemosentez ise ışık kullanılmadan kimyasal enerji ile kimyasal bağ enejisi üretmektir yani besinlerini bu da dışarından aldıkları inorganik maddeleri nitrit'e ve nitrat'a dönüştürür. ( bazıları bunlara nitrit nitrat bakterileri denir ) . Ama normalde karanlık bir ortamda duran bir bitki fotosentez yapamaz. Çünkü klorofil pigmenti ışık enerjisi ile sentezlenir.
Ama bazı bitkiler fotosentez yapmadan yaşamlarını sürdürürler. Mesela cin saçı dediğimiz bitkidir bu parazit bir bitkidir yakınında bulunan bitkinin floem'ine ( Soymuk borusu ) ulaşarak bitkinin ürettiği besinleri çalar ve o şekilde hayatlarını sürdürürler.
Başarılar Dilerim