Cevap:
Buluş nedir?
Meraklı ve başarısızlıktan korkmayan insanların doğayı dikkatle gözlemleyerek fark ettiği ipuçları yardımıyla; cesaret, sabır, titizlik ve ekip çalışması ile kıvrak ve normal dışı yaklaşımlar kullanarak elde ettikleri yeni, herhangi bir gereksinmeyi karşılamaya yönelik ve işlevi tekrarlanabilir bir olgudur.
Buluş yapabilme doğuştan gelen bir yetenek midir yoksa sonradan mı öğrenilir?
İnsan zekâsı, doğuştan tüm insanların sahip olduğu bir genetik karakterdir. Ancak, tek başına zekâ, buluş yapabilmek için yeterli değildir. Çünkü buluş yapabilme kabiliyeti genetik olmayıp öğrenilmesi gereken bir işlevdir. Yani, buluş yapabilmek için yaratıcı düşünmeyi öğrenmemiz ve geliştirmemiz gerekmektedir.
Buluşçu / yaratıcı düşünce nedir?
Yaratıcı düşünce ya da buluş yapabilme kabiliyeti, hayal gücümüzü ve bilgimizi kullanarak, daha kolay, daha ekonomik, daha sıhhatli, daha çabuk, daha hassas, daha kuvvetli ve çevremize daha duyarlı yeni şeyler ya da yeni yöntemler geliştirebilme sanatıdır. Yani, herhangi bir işi daha iyi yapmaya çalıştığınızda, o iş artık bir yaratıcılığa dönüşür.
Buluşçu / yaratıcı düşünce nasıl geliştirilebilir?
Bu sorunun yanıtını aşağıda 11 madde halinde sıraladım. Her biri bir diğeri kadar önemli olan bu fikirler size yaratıcı düşüncenizi geliştirmek için yardımcı olacaktır:
Gereksinim olduğunu hissetmeliyiz: “Gereksinimler, buluşların anasıdır.” Hiçbir yeni şeye ya da hiçbir yeni yönteme gereksinim duymuyorsanız buluş da yapamazsınız. Yani önce, bir şeylerin geliştirilmesinin, yenilik getirmenin gerekli olduğunu düşünmemiz gerekmekte. Bundan sonra ise, geliştirilmesi gerekli olan şeyi dikkatlice gözlemlemek ve onun üzerinde hayal gücümüzü, bilgimizi ve pozitif yaklaşımımızı kullanarak yorulmadan ve başarısızlıklardan yılmadan çalışmamız gerekir.