Cevap:
Kilim, en eski dokuma türlerinden biridir. İlk defa Türkler tarafından yapılmaya başlanmıştır. Türk kültüründe uzun zamandır yer almaktadır. Orta Asya Türkleri yünlerden kilimleri ve halıları dokumuştur. Konar göçer yaşayan Türkler sayesinde kilim ve halılar diğer bölgelere yayılmıştır.
Kilim, yün veya kıl ipliğinden dokunmaktadır. Kısaca yatay veya dikey bir tezgâhın üzerinde dikey ipler üzerine yatay iplerin geçirilerek kirkit adı verilen demir parçası yardımıyla sıkıştırılması ile dokunur. Bu dokuma işlemi oldukça zaman alan, sabır isteyen ve özenle yapılması gereken bir iştir. “Anadolu’da kilim demek, özlemi, inancı, sevgiyi ilmik ilmik dokumak demektir.” sözü de kilim dokuma işinin yavaş yavaş ilerleyen ve sabır isteyen bir iş olduğunu anlatmaktadır.
Türkler tarih boyunca kilim dokurken birçok şeyden etkilenmiştir. Yaşadıkları bölge, yaşam koşulları, kültürleri, inançları, özlemleri, sevgileri, gelenekleri ve görenekleri kilimlerin dokularını ve motiflerini etkilemiştir. Kilim dokumanın zahmetli bir iş olması ve dokuma işlemi yaparken özlemlerini, sevgilerini ve inançlarını dokulara, motiflere ve desenlere yansıtmaları “Anadolu’da kilim demek, özlemi, inancı, sevgiyi ilmik ilmik dokumak demektir.” sözünü çok iyi bir şekilde açıklamaktadır. Anadolu’da çeşitli zorluklara rağmen hayatını sürdürmeye çalışan ve bu sırada kilim yapan insanların dokuma işlemine verdikleri emeği ve sevgiyi ifade eder