☂️MERHABA☂️
Atatürk'ün İlkeleri Cumhuriyetçilik 》Atatürk'ün belirlemiş olduğu ilk ilkelerden bir tanesidir. Atatürk ilkelerini temsil eden bir ilkedir. Türkiye devletinin yönetim biçimini belirlemiştir. Türkiye cumhuriyeti anayasasında da cumhuriyetçilik ilkesi yer almaktadır. Atatürk ilkeleri arasında en önde giden ilke Cumhuriyetçilik ilkesidir. Cumhuriyetçilik ilkesinde milli irade esas egemendir.
Devletçilik 》Devletçilik ilkesi sosyal ve ekonomik alanda devleti kalkındırmayı amaçlayan bir ilkedir. Devletçilik ilkesinde devletler arasında teşkilatlanma da ön plandadır. Yeni kurulan Türk devletinin dış politikası ve iktisat politikası da yine bu ilke ile belirlenmiştir.
Halkçılık 》 Halkın kendi kendine yönettiği ilkeye denmektedir. Halkçılık ilkesinde halkın refah seviyesinin de yüksek olması önemlidir. Kanunlar önünde bu ilkeye göre herkes eşittir. Kanunlar herkese eşit olarak uygulanır. Kimseye sahip olduğu unvan için imtiyaz tanınmaz.
İnkılapçılık 》Devrimcilik de olarak bilinir. Atatürk'ün yapmış olduğu devrimlere denmektedir. Geleceğe dönük bir düşünce sistemi olan düşünce fikrine ve ilkesine inkılapçılık denmektedir.
Milliyetçilik 》Kültür milliyetçiliği ilkesine denmektedir. Milliyetçilik Türk milletinin birliği ve beraberliğini lanse etmektedir. Milli bilincin farkına varılması ve Türk dilinin korunmasını amaçlar.
Laiklik 》 Din ve devlet işlerinin ayrılmasına laikçilik denmektedir.
Atatürk'ün yapmış olduğu inkılapları şu şekildedir;
☁️Cumhuriyet'in ilan edilmesi
☁️Latin alfabenin duyurulması
☁️Saltanatın kaldırılması
☁️Halifeliğin lağvedilmesi
☁️Tekke ve Zaviyelerin Kaldırılması
☁️Soyadı kanunu
☁️Türk tarih kurumunun kuruluşu
☁️Türk medeni kanununun kabulü
☁️ Şapka ve kıyafet kanunu
☁️ Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması
☁️Yeni uluslararası saat ve takvimin kabulü
⭐ İYİ DERSLER ⭐