Cevap:
Ek fiil isim ve isim soylu sözcükleri yüklem görevinde bulunmasını sağlayan, eklendiği çekimli fiilleri birleşik zamanlı fiil yapan ve ek biçiminde bulunan fiile ek eylem denir. Ek fiil -imek fiili’dir. Konuşurken ya da yazarken –imek fiilinde ki -i harfi genellikle düşer.Gecen konuda öğrendiğiniz fiil konusu bunda etkilidir onlara göre bundan hareket edersiniz (anlamadıysanız bu konuda zorluk çekmeniz normaldir)Basit zamanlı fiillere getirilerek basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı fiil yapar. Ek fiil isim soylu sözcükleri yüklem yapmak takdir. İsim ve isim soylu sözcükleri zamir Sıfat zarf ve ek fiil alarak yüklem yapar. Bu cümleler isim cümleleri olarak geçmektedir.
Ek fiilin 4 farklı kiple çekimlenmesi yapılır.
Görülen geçmiş zaman hikayesi
Duyulan geçmiş zaman rivayeti
Geniş zaman
Şart kipi
- Ek Fiilin Görülen Geçmiş Zamanı
Burada bir kişinin o duruma şahit olma anlamı görülmektedir. İsimleri - idi eki getirilerek yapılır. Sözcüğü göre değişik şekillerde kullanılabilir.
Örnek: güzel idi.
Ek Fiilin Öğrenilen (Duyulan) Geçmiş Zamanı
Burada durumu başkasından duyma anlamı görülür. İsimleri - imiş eki getirilerek yapılır. Ekler getirildiği sözcüğe göre farklı şekillerde kullanılabilir.
Ek Fiilin Geniş Zamanı
Ek fiilin geniş zamanı cümleye; bahsedilen durumun sürekli gerçekleştiği anlamı katar. Ek fiilin geniş zamanında şahıs ekleri kullanılır. 3. tekil şahıs ve 3. çoğul şahıslarda -dır eki getirilerek yüklem yapılır.
Örnek:
Güzeldir.(En zorlandığınız bu olabilir-dır ekinin geniş zaman olduğunu unutmayın)
Ek Fiilin Şartı
Ek fiilin şart kipi isim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapmaz, sadece cümleye koşul anlamı katar. İsimlere ise eki getirilerek yapılır. Getirildiği sözcüğe göre değişik şekillerde kullanılabilir.
Örnek: güzelse.(En kolayıdır)
Yazar:
jocelynnh1g
Bir cevabı oylayın:
12