Cevap:
ÖNCELİKLE KARASU YU TANIYALIM
Karasu İlçesi Batı Karadeniz bölgesinin bitim, Marmara bölgesinin başlama noktasındadır. Denizden yüksekliği 31 metredir. 457 km² lik bir yüzölçümüne sahiptir.Yerleşim engebeli arazi üzerindedir. İlçenin başlıca yükseltileri Kızılcık ve Karasu Köyleri arasında yer alan, ilçe merkezinin güneyindeki Demirli Dağı, Resuller, Kancalar ve Konacık köyleri arasında yer alan, ilçe merkezinin batısındaki Resuller Dağı'dır. Sakarya nehri, Maden deresi, Darıçayırı deresi, Okçu deresi belli başlı akarsulardır. Sakarya Nehrinin İlçe sınırlarındaki uzunluğu 43 km. dir. İlk ve sonbahardaki aşırı yağışlarda Sakarya nehri taşkınlara sebep olur. Sakarya nehri İlçemiz Yeni mahalleden denize dökülmektedir.
Darıçayırı Beldesi, Kızılcık ve Karapınar köylerinin arazisini sel baskınlarından korumak üzere yapılmış Darıçayırı baraj gölü mevcuttur. Acarlar Longozu Subasar Ormanı: Denizköy , Taşlıgeçit ve Camitepe köyleri ile sınırdır. Denizden 2 km içerde Doğu-Batı uzanımlı yaklaşık 7.5 km, kuzey-güney istikameti 0.9 km dir. Sahil uzunluğu 12 km dir. Dışbudak, kızılağaç ve söğüt türlerinden oluşan longoz ormanı (su basar ormanı) vardır. Göçmen ve birçok yerli kuş türünün konaklama ve barınma yeridir. Saha 1. derece doğal sit alanı ve Yaban hayatı geliştirme sahası olarak koruma altındadır. Ayrıca saha GEF 2 (Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynakları Koruma) projesi dahilinde İğne ada longozunda yürütülen projenin yaygınlaştırma alanı olarak kabul edilmiştir.
Sahanın 1576 Ha.lık kısmı Genel Müdürlükçe 1976 yılında sülün ve su kuşlarını korumak maksadıyla “Yaban Hayatı Koruma Sahası” olarak ilan edilmiştir. 2004 yılı başında saha sınırları yeniden gözden geçirilmiş, 2517 hektar olarak yeniden sınırları düzenlenerek Yaban hayatı geliştirme sahası olarak tescil edilmiştir. Yayın, kızılkanat, sazan gibi balık türleri mevcuttur. Ayrıca tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap faunayı zenginleştirmektedir. Kuş tespit çalışması edinilen bilgilere göre Acarlar Gölü yaban Hayatı Koruma Sahasında 235 farklı kuş türünün yaşadığı tespit edilmiştir.Karasu Kaymakamlığı tarafından longoz kenarında Ahşap yürüyüş yolu yapılmış.Yemek içmek için tesisler ve araç otaparklar yapılarak ziyaretçilere açılmıştır.
Yine Akgöl bir diğer göldür. Karasu-Adapazarı karayolundan ayrılan Adatepe-Gölkent yolu üzerinde, Gölün Adapazarı'na uzaklığı 35 km. dir. Kıyısında piknik ve kamp yapılabilen gölde balık avcılığı da yapılmaktadır. Gölde her çeşit tatlı su balığı ve yılın belli aylarında da karameke, yabankazı ve yaban ördeği avları yapılmaktadır.
Küçükboğaz Gölü, Karasu’nun 5 kilometre uzaklığında bulunmaktadır. 50 hektar büyüklüğünde bir tatlı su gölüdür. Burada kefal, kızılkanat ve sazan balığı avcılığı da yapılmaktadır.Göl, şekil açısından geniş bir akarsuya benzemektedir. Küçükboğaz Gölü’nün ağız kısmı, küçük bir kordonla kapalı olduğu için denize akıntısı yoktur. Ancak kış ve özellikle bahar aylarında, suların bollaşması sonucunda, gölün suları bazen deniz ile birleşmektedir.
Yerli ve yabancı turistlerin bölgeye yakın otel ve pansiyonlarda konaklama imkanları vardır. Bundan başka göl kıyısı, halk tarafından mesire yeri olarak da kullanılmaktadır.
Yenimahalle, Karasu’nun mahallelerinden biridir. İlçeye uzaklığı 5 kilometredir. Yenimahalle turistik açıdan küçük, dinlendirici ve sakin bir sahil yerleşim birimi olmasından öte, turistik açıdan sahip olduğu konum açsından çekici bir özellik arzetmektedir. Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde kurulduğu için burası Karasu İlçesi’ndeki diğer yerleşim birimlerine göre özel bir konuma sahiptir.Sakarya Nehri’nin denize döküldüğü nokta olmasından dolayı burası mevcut balık cinsleri açısından oldukça zengindir. Ekonomik değeri çok yüksek olan mersin balığı da buradan elde edilmektedir.
Maden Deresi Karasu Kocaali ilçeleri arasında yer alır. Detaylı haritalara bakıldığında bazen Kocaali bazende Karasu topraklarında akdığı görülür. Kaynağını Çam dağından alır, kuzeye doğru akışa geçer. Uzunluğu 30 km'dir.Tabiat Parkı yapılması için teklif edilmiştir. Osmanlı Devletinin son zamanlarında bir Fransız firma tarafından maden (kurşun, boraks, çinko ve altın) çıkarımı yapılmış, firma madenleri terkederken galerileri patlatarak ayrılmıştır.Aşağı çığırında Kalker bloklarını derince aşındırarak orijinal bir kanyon vadi oluşturmuştur. Kanyonun kenarları oldukça dik ve yüksektir.Bu durum yazın aşırı sıcaklarında bile kanyon vadinin tabanının oldukça serin olmasına yol açar.Oluşan nehir, gür ağaçlık alan, serin hava insanları doğa ile başbaşa bırakır.Yakın ve uzak çevre için ideal bir piknik, dinlenme alanı oluşturur.
Maden deresi Karadeniz ormanlarının nemcil türlerinden kayın, gürgen, kestane, meşe, çınar, kavak ormanları ve fındık bahçeleri ile çevrilidir. Maden deresi çevresi doğa yürüyüşü ve doğa fotagrafçılığı acısından da önemlidir.Durmadan akan şelalesi, tarihi mağarası ile gezip dinlenirken bir yandanda tarihe tanıklık edeceksiniz. Kayın, çınar, ceviz ve fındık ağaçlarıyla donanmıştır.
Karasu, Batı Karadeniz Bölgesinin bittiği, Marmara Bölgesinin başladığı yerde olduğu için iki bölgenin tesiri altında bir iklime sahiptir. Genel olarak, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır. Kış aylarında yağış genelde yağmurludur. Yağış ortalaması 1.200 mm. dir.
Ormanlık alan varlığımız toplam 12.465 hektardır. İçemizde Akdeniz bitki örtüsü haricinde bütün ağaç çeşitleri bulunmaktadır.
ŞİİRHırçın Karadeniz’in sakin şehri
Karası yeşil denizi mavi
İnsanları sıcak sevimli
Karasu, turkuaz şehriBurada dökülür Sakarya nehri
Buradadır Akgölü Akçagölü
Yenimahalle’de yenir deniz balığı
Acarlar gölündedir su menekşesiBilmeyen yoktur İpsiz Recep’i
Kalesi, kumsalı, denizi
Sanki Karadeniz’in incisi
Karasu, Karadeniz’in cenneti