Soru: Ingilteredeki savasi durdumak lazim Savasi iyelik eki mi belirtme eki mi

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

belirtme eki İngiltere savaşı-nı deseydi iyelik olurdu

Cevap:

Açıklama:

İsim çekim eklerinden olan belirtme durum eki (-i) ile yine isim çekim eklerinden olan 3. tekil iyelik eki (-i) birbirine karışabilmektedir. Bu ikisini ayırt edebilmek için aşağıdaki yöntemi kullanabilirsiniz:

“-i” ekini alan sözcüğün başına “ONUN” getirin ve cümleyi o sözcükten itibaren okumaya başlayın. Eğer cümle anlamlı oluyorsa bu ek “iyelik eki”, anlamsız oluyorsa bu ek “belirtme hali eki”dir.

İyelik eki ile belirtme hali ekini nasıl ayırt ederim örnekleri:

ÖRNEKLER

(Onun) Kitabı kaybolmuş. (Bu cümlede “onun kitabı kaybolmuş” ifadesi anlamlı olduğu için kitabı sözcüğündeki “-i” eki iyelik ekidir. )

(Onun) Kitabı versene. (Bu cümlede “onun kitabı versene” ifadesi anlamsız olduğu için buradaki “-i” eki belirtme durum ekidir. )

Baban (Onun) suları bakkaldan değil toptancıdan alıyor. (Bu cümlede “onun suları bakkaldan değil toptancıdan alıyor” ifadesi bozuk bir ifadedir. Dolayısıyla buradaki “-ı” eki belirtme durum ekidir. )

Herkesin (Onun) söylediğini benimsemek zorunda değilim. (Bu cümle “onun söylediğini benimsemek zorunda değilim” şeklinde okunabildiği için, anlamlı olduğu için buradaki “-i” eki iyelik ekidir. )

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years