Soru: 19
. "Gel bakalım buraya, ben senin büyüğünüm!" diyerek bana elini uzattı.
.- Neyin var dede, bir şeye mi canın sıkıldı?
• Kitaplar eskiyince onarılır, korunur / Özenle açılarak dikkatlice okunur.
Aşağıdakilerden hangisi bu cümlelerde kullanılan noktalama işaretlerinden herhangi birinin işlevlerinden de-
ğildir?
bir duygusa
A) Yan yana yazılması gereken durumlarda dizelerin arasına eğik çizgi konur.
B) Konuşma cümlelerinin başında uzun çizgi kullanılır.
C) Başka bir kimseden ya da yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içinde verilir.
D) Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul ve teşvik bildiren "evet, peki" gibi kelimelerden sonra virgül
güç olur.
kullanılır.
Furkan Her gün eşit sayıda soru çözerek 1 soru Bankasını 12 günde bitirmiştir Eğer Furkan günde 12 soru fazla çözerse 7 soru Bankasını bir haftada bitirecektir Buna göre soru bankasında toplam kaç soru vardır?
Yapabilirmisinizz çözümlü
12. “Türkler gayet az yerler. Sofra zevkine pek az düşkündürler. Bir parça ekmekle beraber tuz, soğan ve yoğurt bulurlarsa yemek için başka şey aramazlar. Yoğurt hem besleyicidir hem de hazmı kolaydır. Kervansarayların hepsinde yo- ğurt mutlaka bulunur. Üzüm, vişne gibi kuruye- mişleri sıcak suda kaynatıp toprak tabaklar içine koyarlar.” (Busbecq) е “Onların en sık yedikleri, pilav adlı yemektir. Pi- lav; piliç, koyun, sığır eti yahut sadece bunlardan birisi veya et olmadığı takdirde tereyağıyla pişi- rilen pirinçtir. Yemek zamanı gelince yere sofra adı verilen deriden yuvarlak bir masa örtüsü ya- yarlar. Onun üzerine pilav ve eti koyarlar, ekmeği parçalara bölerek dağıtırlar, sonra da sofranın etrafına ayaklarını altlarına alarak otururlar ve 'Bismillah' yani 'Allah'ın adıyla' diyerek yemeğe başlarlar." (Jean Thevenot) a Yukarıda Osmanlı ülkesini ziyaret eden bir elçinin ve seyyahın bazı gözlemlerine yer verilmiştir. Buna göre, Türk kültürünün gelişim ve deği- şimiyle ilgili ulaşılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir? A) Kültürümüze ait bazı ögeler, geçmişten günü- müze uzanan süreçte süreklilik göstermiştir. B) Türk mutfak kültürüne ait bazı lezzetler, başka ülkelerin kültürlerine ilham kaynağı olmuştur. C) Türk kültürü, her alanda Batı kültürünün etkisi altında kalmış ve bu kültür çevresinde şekil- lenmiştir. D) Türk mutfak kültürüne ait bazı yemekler, günü- müzde tamamen yok olmaya başlamıştır.