MERHABA!!!
Dünya Nedir?
Güneş sistemindeki gezegenlerden biri. Dünyanın uzaydan görünüşü mavi olduğu için uzay dilinde dünya mavi gezegen ismi ile de çağrılır.Bu mavilik atmosferde bulunan oksijenin, güneş ışığının tayfı neticesidir. Bu mavilik aynı zamanda kainatta yegane canlı bulunan yerin dünya olduğunu da göstermektedir. Dünya güneşten itibaren üçüncü büyük gezegendir. Güneşten 149.589.000 km uzakta elipsoidal bir yörünge boyunca dönmektedir. Güneş etrafındaki bir dönüşü güneş yılı olarak tarif edilmiş olup 365 gün 5 saat 48 dakika ve 46 saniyedir. Bu dönüşünden mevsimler hasıl olur.Kutuplardan basık karpuz biçimindedir. Dünyanın yuvarlak olduğunu Avrupalılardan ilk açıklayanlar Kopernik (1540) ve Galile (1640)dir. Bundan çok daha önce dünyanın yuvarlak olup döndüğünü büyük İslam alimleri mesela, Biruni isbat etmişti. Endülüs İslam Üniversitesinde astronomi profesörü olan Nureddin Batruci ise 1185 senesinde yazdığı El-Hayat kitabında bugünkü astronomiyi anlatmaktadır. Pekçok Avrupalı Endülüs Üniversitesinde tahsil yapmış, fennin Avrupa’ya yayılmasına çalışmışlardır.
Güneş Nedir?
Dünyamızın içinde bulunduğu sistemin merkezi kabul edilen, çevresinde gezegenlerin dolaştığı ve yeryuvarlağına ve gezegenlere ışık ve ısı veren, her gün doğup battığını gördüğümüz parlak ve büyük gökcismi.
Sorumuz;
Dünya güneşin etrafında hangi yöne doner?
Cevap-Dünyanın bir yıllık yörüngesinde güneşin etrafında, gezegenimiz Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbuna doğru olan ekseni üzerinde tam bir dönüşü tamamlıyor. Her 24 saatte bir, yaklaşık 1.670 km / s hızla dönüyor. Dönüş yönü, Kuzey Kutbu'ndan bakıldığında saat yönünün tersine görünen ve BATIDAN DOĞUYA doğru programlanıyor.
Dünyanın başka hareketleri;
Güneşin etrafında DOLANMA
Kendi etrafında DÖNME