Cevap:
1- Pi sayısının içinde tüm her şey vardır.
Bu garip gelebilir ama herkesin doğum tarihinden tutun kimlik numarasına tüm sayılar pi sayısının içinde vardır. Pi sayısı bu yüzden de olağanüstü bir sayıdır
2- Doğa, Fibonacci dizilerini sever
Ayçiçeklerinin sarmal şekilleri ve doğadaki diğer desenler bir Fibonacci dizisini izler; burada iki sayıyı ekledikten sonra diğer sayıyı üstüne ekleme ile elde edilen dizidir. Altın oran diyebiliriz. Doğada çok fazla bu tekrarı görürüz. Kabuklarda, çiçeklerde ve hatta kelebeklerde… (1+ 1= 2+3=5+8, vb.)
3- Kalabalık bir odada iki kişi muhtemelen bir doğum gününü paylaşır
23 kişi olan bir odada doğum günü aynı olan kişi sayısı %50’dir. Odada 75 kişi varken şans yüzde 99’a yükseliyor!
4- Bunları çarpmak her zaman size palindromik sayılar verir
111,111,111 × 111,111,111’i çarparsanız, 12,345,678,987,654,321 elde edersiniz – ileri ve geriye sayan sayılar elde edersiniz.. Ve bunlarda, 11 x 11 (121) sadece 1 x 1 (1) ‘e kadar geriye doğru çalışır.
5- Evren, Googolplex için yeterince büyük değil
Bir googolplex, bir googolün kuvvetine 10 üzeri veya 10 üzeri 10 üzeri 100 kuvvetine eşittir. Bilinen evrenimiz bunu kağıda yazmak için yeterli alana sahip değildir. Bu toplamı bir bilgisayarda yapmaya çalışırsanız, cevabı asla alamazsınız çünkü yeterli hafızaya sahip olmayacaktır.
6- Yedi favori sayıdır
Çoğu insanın favori sayısının 7 olduğunu tahmin etmiş olabilirsiniz, ancak bu şimdi kanıtlandı.
Alex Bellos’un 3.000 kişiyle yakın zamanda yaptığı bir çevrimiçi anket, çoğu kişinin 7’yi seçtiğini gösteriyor.
Bunun nedeni, yedi tanesinin pek çok olumlu bağlantıya sahip olması olabilir (dünyanın yedi harikası, bilgelik sütunları, yedi deniz, yedi cüce, yedi gün, gök kuşağında yedi renk). Ancak yedinin “aritmetik olarak benzersiz” olduğu da doğrudur – yanıtı 1-10 grubunda çarpamayacağınız veya bölemeyeceğiniz tek sayıdır.
7- Asal sayılar Ağustos böceklerinin hayatta kalmasına yardımcı olur.
Ağustos böcekleri çiftleşmeden önce uzun süre yer altında inkübe ederler. Bazen 13 yıl, bazen 17 yıllarını yer altında geçirirler. Neden? Bu aralıkların her ikisi de asal sayılardır. Ağustos böceklerinin bu yaşam döngülerini yırtıcı hayvanlarla temaslarını en aza indirmek için benimsediğine inanıyorlar.
8- Cevap her zaman 6174
Herhangi bir dört basamaklı sayı ile başlayarak (en az iki farklı basamak içeren) aşağıdaki adımları uygulamanız yeterlidir:
Mümkün olan en büyük ve en küçük sayıları yapmak için dört basamaklı sayının basamaklarını azalan artan düzende düzenleyin.
Küçük sayıyı büyük olandan çıkarın.
Cevabı alın ve işlemi tekrarlayın.
Sonunda 6174 veya ‘Kaprekar’ın Sabiti’ olacaksınız. Olağanüstü, bu sayıya ulaşmak asla yedi aşamadan fazla sürmez.
9- Rastgele desenler gerçekten rastgele değil
Garip bir şekilde, rastgele sayılar aslında o kadar da rastgele değildir. Nüfuslardan, bina yüksekliklerine ve sınır uzunluklarına kadar herhangi bir şeyi temsil eden belirli bir sayı dizilerinde, bunların tam üçte biri 1 rakamıyla başlayacaktır. Daha azı 2 ile başlayacak ve yirmide bir sayı 9 ile başlayana kadar bu şekilde devam edecek. veri kümesi ve daha fazla büyüklük sırasına yayıldıkça, bu model daha güçlü ortaya çıkar. Kısaca ortalamalar her zaman bir desen verecektir.
Karekök sorularını kolayca çözenlerden misiniz? O zaman size bir soru… Karekök işaretinin anlamı nedir? Sakın doğru cevap veremediğiniz için üzülmeyin, çünkü 40 yıl düşünsem aklıma gelmezdi dedirten bir cevabı var. Meğer karekök işareti için, İngilizcede “kök” anlamına gelen “root” kelimesinin başındaki “r” harfinden ilham alınmış!
Hiç düşündünüz mü, neden bir saat 60 dakikadır? Ya da neden 1 dakika 60 saniyedir? Cevabı eski çağlarda ve Mezopotamya’da gizli! Bu coğrafyada bir imparatorluk kuran Babilliler, matematikte temel olarak 60 sayısını esas almışlar ve bu hesapları günümüze kadar geçerliliğini korumuş. Hatta 1 çember=360 derece kuralını getirenler de yine Babilliler.
Antik Roma kaynaklı olan Roma rakamlarını biliyorsunuz; I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X… İyi ama Roma rakamlarında “sıfır/0” sayısının karşılığı neydi? İşin aslı bu sayı sisteminde sıfır rakamı bulunmamakta… Ve o nedenle de modern aritmetik sistemi için yetersiz kalmakta, günümüzdeki işlevi dekoratif amaçlı kullanımdan öteye geçememektedir.
Matematik için x, y, z harfleri denklemlerdeki bilinmeyenlerin meşhur isimleridir. Hatta bu isimleri o kadar benimsemişizdir ki günlük konuşmalarımızda bilinmeyen bir kişiden bahsederken bile “x kişi” deriz. Bilinmezliği ifade etmek için bu harflerin seçilme nedeni ise alfabenin en uzağındaki, en sonundaki harfler olmalarıymış.
1878-1955 yılları arasında yaşayan Amerikalı matematikçi Edward Kasner, sonsuz olmayan çok büyük sayıları ifade etmek için sözcükler belirleme fikrini ortaya çıkaran kişi. Bir gün, 1 sayısının devamına 100 tane “sıfır/0” ekliyor ve yeğeninden bu sayıyı karşılayacak bir kelime söylemesini istiyor, 9 yaşındaki çocuğun verdiği “googol” cevabı, 10 üzeri 100’ü ifade eden kelime olarak literatüre geçiyor. Tekrar matematiksel ifade edelim: 1 googol= 10100
UMARIM YARDIMCI OLABİLMİŞİMDİR ☺️