10. Bir marangoz 150 cm uzunluğundaki çıtayı farklı uzunluktaki iki parçaya ayırarak çerçeve yapmak istiyor. Daha sonra bu parçalann tamamını kenar uzunlukları doğal sayı olan biri eşkenar üçgen diğeri kare şeklinde iki çerçeve yapıyor. Buna göre bu parça çıtaların uzunlukları santimetre cinsinden aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) 70 ve 80 B) 63 ve 87 C) 38 ve 112 D) 54 ve 96
Ağlasam sesimi duyar misiniz, 6. MIsralarımda; Dokunabilir misiniz, Gözyaşlarıma, ellerinizle? "Dokunmak" sözcüğü bu dizelerde aşağidaki an- lamlarından hangisiyle kullanılmıştır? A) Kariştırmak B) Değmek, el sürmek, temas etmek C) Sağliği bozulmak D) Duygulanmak, etkilenmek
Cevap: Ağlasam sesimi duyar misiniz, 6. MIsralarımda; Dokunabilir misiniz, Gözyaşlarıma, ellerinizle? "Dokunmak" sözcüğü bu dizelerde aşağidaki an- lamlarından hangisiyle kullanılmıştır? A) Kariştırmak B) Değmek, el sürmek, temas etmek C) Sağliği bozulmak D) Duygulanmak, etkilenmek
1. Vücudun bazı kısımlarının bükülmesini ve dönmesini sağlar. II. Üç eklem çeşidi arasında hareket yeteneği bakımın- dan ikinci sıradadır. III. Kol ve bacaklarda bulunur. IV. Yapısındaki eklem SIVISI kemiklerin aşınmasını en- geller. Yukarıda şekli verilen eklem çeşidiyle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? D) IV C) III B) II B A) I
Vücudun bazı kısımlarının bükülmesini ve dönmesini sağlar. (Doğru)➝ Bu eklemler iki kemiği birbirine bağlayarak bu iki kemik arasını fazlaca hareket ettirebilir.
Üç eklem çeşidi arasında hareket yeteneği bakımından ikinci sıradadır.(Yanlış)➝ İkinci sırada 'yarı oynar eklem' bulunur. Oynar Eklem, hareket bakımından en çok hareket eden yani hareket yeteneği en yüksek eklem çeşididir.
Kol ve bacaklarda bulunur. (Doğru)➝ Vücudumuzda üyelerde kol ve bacaklarımızda pazu kemiği,uyluk kemiği,baldır kemiği vb. kemiklerde bulunur.
Yapısındaki eklem sıvısı kemiklerin aşınmasını engeller. (Doğru) ➝ Bu özellik sadece oynar eklemlerde bulunur. Lif içinde bulunan bu sıvı eklemlerin birbirine sürtmesini önler.
↬2. Yanlış bir ifadedir dolayısıyla cevap B) olmalıdır.
EKLEMLER;
OynamazEklem:Vücudumuzda birbirine kilitlenmiş hiç hareket etmeyen eklemlerdir. Örn. kafatası kemiklerindeki eklemler.
YarıOynarEklem:Vücudumuzda hareket yeteneği kısıtlı olan ve az eğilip bükülebilen eklemlerdir. Örn. omur kemiklerindeki eklemler.
OynarEklem: Vücudumuzda hareket yeteneği en fazla olan yani diğerlerine kıyasla daha çok eğilip kkıvrılabilen eklemlerdir. Özel olarak eklem sıvısı bulundurur. Örn. Kol ve bacak kemiklerindeki eklemler.