AçıklaCevap:Elinde avucunda nesi varsa çevresindekilere dağıttığı için adı "İpsiz"e çıkmış; gençliğinden beri Rize-Batum-Trabzon arasında nakliyecilik yapan bir taka reisi... Kurtuluş Savaşı'nın başından sonuna kadar cepheden cepheye koşan bir yiğit... Millî Mücadele'de üstlendiği mühim rol ve hizmetlerle sadece müfrezesindeki Karadenizlilerin değil, tüm Kuvâ-yi Milliyecilerin "Emicesi"... İkinci İnönü Savaşı için Yunan tugayına saldırma emri alınca "Kolordudan emir aldım, yalnız da kalsam giderim..." diyen; savaş sonrası kendisine madalya verilmek istenince "Biz madalya almak için savaşmadık; topraklarımızı, vatanımızı kurtarmak için savaştık" diyerek almayan bir kahraman... İpsiz Recep, Rusya'dan gelen Ermeni komitacıların Osmanlı topraklarında pek çok eylem yaptıkları bir dönemde Batum'dan takasına binen 17 Ermeni komitacıyı öldürmüş ve bunun üzerine yeniden Batum'a döndüğünde yakalanarak Sibirya'da 10 yıl hapis yatmıştır. 1917'de kaçıp vatanına geldiğinde bütün vatanın bir yangın yeri olduğunu görünce İstanbul'a gider, işgal altındaki İstanbul'da Rum ve Ermeni çetelerine karşı faaliyetlere başlar. İşgal kuvvetleri tarafından arananlar listesine girince Anadolu'ya geçerek Karadeniz sahilinde Kefken Adası'nı üst edinir. Hem karadan hem de denizden Anadolu'ya insan ve silah kaçırma yolunu açık tutmaya çalışır. Savaş sonunda ise "vazifesini yapmış bir insanın" huzuruyla, silahını duvara asarak köşesine çekilir.
VECİHİ HÜRKUŞ
Vecihi Hürkuş (6 Ocak 1896, İstanbul – 16 Temmuz 1969), Türk pilot ve mühendistir. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. İlk sivil ve askeri uçağı yapan ilk özel havayolu şirketini kuran ve aynı zamanda ilk düşman uçağını vuran adamdır Vecihi Hürkuş…
Savaş zamanında Ruslara esir düşen Vecihi Bey, Hazar Denizi’nde bulunan Nargin Adası’ndan yüzerek İran üzerinden kaçmayı başarmış ve yurda dönerek 1918 yılı yaz başında Yeşilköy’de konuşlanmış bulunan 9. Harp Tayyare Bölüğü’nde görev almıştır.
Bu bölükte görevli iken bir av uçağı tasarımı yapan Vecihi Bey’in bu projesi Mondros Ateşkes Antlaşmasın’ın imzalanması ile yarım kalmıştır. Kurtuluş Savaşı’na katılan Vecihi Bey, özellikle İnönü ve Sakarya savaşı sırasında çok başarılı keşif ve destek uçuşları yaptığı gibi bir Yunan uçağını da indirmiştir. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşunu yapan pilottur. İzmir (Gaziemir – Seydiköy) hava meydanına ilk giren ve işgal eden kişi olur.
Vecihi Bey’e kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ve TBMM tarafından üç kez Takdirname verilmiştir. Ayrıca Vecihi Hürkuş, Üç takdirname verilen tek kişidir.
:)
Yazar:
fritzrojas
Bir cevabı oylayın:
12