Konunuzu doğru seçin. Konunuz önceden belirlenmiş olabileceği gibi, sonradan araştırmanıza bağlı olarak da seçilebilir. Seçtiğiniz veya seçeceğiniz konunun sizin ilgi ve alakalarınıza ne kadar hitap ettiğini iyi bir şekilde tartın, aksi taktirde sevmediğiniz bir konu hakkında yazacağınız kompozisyon 'zorlama' olacaktır.
Taslak oluşturun. Konu seçiminin ardından, seçtiğiniz konuyu ne şekilde yazacağınızı ve nelerden yararlanacağınızın taslağını oluşturun. İsterseniz bir kağıda yazarak, isterseniz zihninizde bu taslağı kurun. Bir düşünce taslağı yaratarak yazım işlemini kolaylaştırabilirsiniz.
Kompozisyonun giriş bölümünde, ana fikrinizi içeren bir cümle kurmaya özen gösterin. Öyle ki, kuracağınız bu cümle kompozisyonunuzun ana fikrini oluşturan nitelikte olsun. Giriş bölümünde, kısa ve öz bilgi vermeye dikkat edin.
Gelişme bölümünü uzun tutmaya çalışın. Konunuzun ana hatlarının şekilleneceği gelişme bölümünü mümkün olduğunca uzun tutmaya çalışın, düşüncelerinizin ana hatlarını içeren bilgiler gelişme bölümünde olacağından bu kısma titizlikle özen gösterin. Unutmayın ki, gelişme bölümü "ne olacak?" diye merak edilen bölümdür.
Sonuç bölümü, adından anlaşılacağı üzere sonuç kısmıdır. Gelişme bölümünde anlattıklarınızı kuvvetlendirecek argümanlar kullanın. Kısa tutmaya çalışın ve düşüncenizi özetleyen ana cümlelere dikkat çekin. Çıkarılan ana düşünce bu kısımda okuyucuya aktarılır.
Çok uzun cümleler kullanılmayacaktır.
Anlatım bozukluklarına dikkat edilecektir.
Aynı kelimeler sıkça tekrar edilmeyecektir.
"bu söz çok doğrudur, benim bu sözden anladığım şudur, bu sözde anlatılmak istenen " gibi ifadeler kesinlikle kullanılmayacaktır.
"bir öğrenci var dersine çalışıyor,bir öğrenci var çalışmıyor" gibi örnekler verilmeyecektir.
Argo söyleyişler kullanılmayacaktır.
İmla kuralları - Noktalama işaretlerine dikkat edilecek.
Başlık yazmayı unutmamalıyız ve başlığımız da uzun olmayacak.
. Kağıt düzenine uyulacak.
Yazıya önem verilecek.
Kompozisyonda açıkladığımız görüşlerimiz birbirine ters düşmeyecek.
Özgün ifadeler kullanılacak.
Planlı yazılacak.
Konu dışı yazılmayacak ,verilen konu açıklanmaya çalışılacak.
Kompozisyon yazmak birikim işidir. Okuma,dinleme ve gözleme önem verilecek. Deneyimli insanlardan yararlanılacak.