Cevap:Kendini tanıma psikolojide kullanılan bir terimdir ve bireyin “Ben neye benziyorum?” sorusuna cevap verirken kullandığı bilgiyi tanımlar. Bu sorunun cevabına yönelik kendini tanıma süreci, öz-farkındalık ve öz-bilinç gerektirir(bilinç ile karıştırılmaması gerekir).
Kendini tanıma benliğin -veya daha doğrusu benlik kavramının- bir bileşenidir. Kişinin kendisinin veya özelliklerinin bir bilgisidir ve benlik kavramının gelişimine rehberlik eden bilgiyi aramak için bir arzudur. Kendini tanıma, benzersiz şekilde bizi kendimizle eşleştiren nitelikleri ve bu niteliklerin dinamik olup olmadığı üzerine teorileri içeren şekilde, zihinsel temsillerimiz hakkında bizi bilgilendirir.
Benlik kavramının üç ana yönü olduğu düşünülmektedir:
Bilişsel benlik
Yönetici benlik
Duygusal benlik
Duygusal ve yönetici benlikler, aynı zamanda sırayla hissedilen ve aktif benlikler olarak bilinirler, benlik kavramının duygusal ve davranışsal bileşenlerine atıf olarak. Kendini tanıma bilişsel benlik ile ilişkilidir. Bilişsel benlik, bizim kendi benlik kavramımızın, gerçek benliğimizin doğru bir temsili olduğuna açıklık ve doğruluk kazandırmak için bize rehberlik eder. Bu nedenle, bilişsel benlik aynı zamanda kendini tanıma olarak ifade edilir. Bilişsel benlik bildiğimiz her şeyden oluşur. Saç rengi, yüz, boy gibi fizyolojik özellikleri ve değerler, inançlar gibi psikolojik özellikleri vurgular.
Açıklama: iyi dersler.
Yazar:
emilieqyev
Bir cevabı oylayın:
7Kendi sevdiklerini sevmediklerini yada yapabildiklerini yapamadıklarını bilmektir
Yazar:
giselaarmstrong
Bir cevabı oylayın:
3