Cevap:
Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde,
DNA'nın yapım ve onarımında da önemli rol oynar (1).
Cildin korunmasına,
Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına da katkıda bulunabilir (2).
İyi kolesterolü (HDL) arttırabildiği araştırmalarda gözlemlenmiştir (3).RNA, ribonükleik asit demektir. Uzun nükleotid zincirli önemli bir moleküldür.
Bir nükleotit
azotlu baz
bir riboz şeker
bir fosfat içerir
Tıpkı DNA gibi, canlılar için RNA da hayati önem taşır. RNA, DNA ve proteinler, tüm yaşam formları için gerekli olan üç ana biyolojik makromoleküldür. Hücrelerdeki genetik bilgi akışı DNA'dan RNA'ya ve ondan da proteinlere doğru olur. Proteinler hücrenin en çok çalışan elemanlarıdır; hücrelerdeki enzim olarak, yapısal bileşenler olarak ve hücre sinyallerinde çok önemli rol oynarlar.DNA (deoksiribonükleik asit), hücrenin tasarımı gibi varsayılır; hücrenin büyümesi, beslenmesi ve çoğalması için gerekli olan bütün genetik bilgileri taşır. RNA'nın buradaki rolü hücrenin DNA fotokopisi olmaktır. Hücrenin protein üretmesi gerektiğinde, protein genini aktive eder ve haberci DNA parçasının çoklu kopyalarını RNA ya da mRNA olarak üretir. Daha sonra mRNA'nın çoklu kopyaları, genetik kodun proteine dönüştürülmesi için kullanılır. Böylece RNA, belirli bir genin bir kerede verebildiği protein miktarını artırabilir ve ne zaman ve ne kadar protein yapılacağının düzenlenmesi için önemli bir kontrol sağlar.RNA'nın rolleri çok geniş ve ilginçtir. RNA kimyasal reaksiyonları hızlandırmak için enzimler (ribozimler) olarak da işlev görür. Klinik olarak önemli miktarda virüste genetik bilgi, DNA yerine RNA ile taşınır. RNA, hücre bölünmesi, farklılaşma, büyüme, hücre yaşlanması ve ölüm gibi hücresel süreçlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. RNA'lardaki kusurlar veya RNA'ların düzeni; kalp hastalığı, bazı kanserler, felç ve bazı önemli insan hastalıklarında rol oynar.
RNA iplikçikleri sürekli olarak yapılanır, parçalanır ve tekrar kullanılır. DNA’nın aksine; RNA, ultraviole (UV) ışınları tarafından hasara daha dirençlidir.