Cevap:
SUNANIN SERÇELERİ ÖZET KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ
Yazarı: GÜLTEN DAYIOĞLU
Suna çok yaramaz bir kızdı. Mahallenin erkek çocuklarının toplarını çalmayı çok severdi.Çünkü onlar onu ayaktopuna almazlardı.Gene bir gün onların topunu aldı ve onlardan kaçtı.En sonunda yoruldu.onlara top karşılığı bir söz vermelerini istedi onu da alacaklardı oyuna.Çocuklar zar zor kabul etti.Bir gün top oynarlarken top bahçeye kaçtı.Bahçe sahibi sinirli bir kadındı ama evde yoktu.Suna gitti topu aldı fakat top elinden kaçtı.Suna’nın önünde işçiler kireç kuyusunda kireç söndürüyorlardı.Suna dengesini kaybedip kuyuya düştü.Her yeri yandı.Bir yıl okula gidemeyecekti.Suna hiç konuşmuyordu.Aylarca evdeki koltuğunda oturmaktan sıkılıyordu.Bir gün her yeri kar kaplamıştı.Pencereye bir serçe kondu. Annesi onu içeri aldı ve karnını doyurdular.Sonra saldılar. Suna salmak istememişti. Çünkü onu çok sevmişti. Serçe onu mutlu etmişti.Annesi gene gelir bu karda kışta başka nereye gidecek dedi.Ertesi gün birkaç arkadaşı ile geldi.Daha sonra 17 oldu. Suna çok mutluydu.
Her gün annesine babasına onları anlatıyordu. Serçeleri ayırt etmek için ayaklarına rengarenk halkalar bağladı.Sonunda bahar geldi. Serçelerin biri Suna biz artık gidiyoruz buraya gelmeyeceğiz kırlarda daha çok yiyecek var ama her hafta birimiz gelip sana hikaye anlatacağız dedi.Her hafta biri gelip Suna sabırsızlıkla bekliyor gelen serçeler hikaye anlatıp gidiyordu.Bu süre içinde pembe serçe yavrulamıştı. Suna yavaş yavaş iyileşiyordu, artık yürümeye başlamıştı bile. Bir gün pembe serçe geldi. Yanında yavruları vardı. Öyküsünü anlattı gitti. Annesi Suna’ya bir şey söylemek istiyordu.
Suna buna izin vermiyordu.Ertesi hafta yavrular geldi. Suna’ya kendi öyküsünü anlattı ama sonu değişikti.Sonunda Suna kendi uydurduğu öykülerini kendi anlatıyor annesine babasına bunları serçeler anlattı diyordu.Suna serçelerin sözünü kesti ben bunun sonunu biliyorum dedi. Serçeler gitti. Annesi Suna’ya Kızım ben bu hikayeleri kendinin uydurduğunu biliyorum.Ama yürüyünce bunların sona ereceğini de biliyorum dedi.Suna Evet anne bugün sondu dedi.Annesine ilk serçenin pencerede belirdiğini gösterdi.Annesi ile onu izlediler. Serçe gitti.Arkasında el salladılar. Suna ve annesi birbirini öptü ve sarıldılar.
Kitapla İlgili Yorum:
Çocukluğumuzu domine etmiş yazarlardan olan Gülten Dayıoğlu’nun 35 fantastik kitabından biri olan sunanın serçeleri’nin baş kahramanı suna (hadi ya) çok yaramaz bir çocuktur, bütün gününü mahallede top peşinde koşturup toza bulanarak geçirmektedir, bir kıza yakışmayan davranışlarda bulunduğunu ilk sayfalardan hemen anlarız.
Sanırım Gülten Dayıoğlu gözümüze sokarak “sokaklarda oynamak kızlara yakışmamak, evde oturmak, dikiş dikmek” mesajı vermektedir.
Böyle top peşinde koşturduğu günlerden birinde ortalıkta açıkta bırakılmış sönmemiş kireç dolu çukura düşmeyi başarır, ve işte o artık sakat bir insandır, bacakları korkunç derecede yanmış, suna yüryemez hale gelmiştir. Tüm bu sebeplerden dolayı okula gidemeyecek, en az bir seneyi evde yatalak ya da oturak bir konumda geçirecektir.
Neyseki Gülten Dayıoğlu suna’ya muhteşem bir, hatta ne bir, tam 12 tanealter ego yaratarak suna’yı her hafta ya da her ay bir (bilgi yelpazesi. com) serçen ile konuşturur, serçeler boyunlarındaki değişik renkteki ipliklerden tanınabilmekte, (benim favorim yeşil serçe arkadaşım), suna’nın camına gelip ekmek yiyip, hikayeler anlatmaktadırlar.
Suna bir seneye yakın bir zamanı böyle kuklacılıkla geçirir, neşe dolar, hayatın anlamını keşfeder.
En nihayetinde suna kendi kendine anlattığı, kuşlar söyledi temalı hikayeleriyle evde geçirdiği zamanda sıkıntıdan ölmemeyi başarır, bize de okunacak hatta seneler sonra üzerinden referans verilecek bir kitap çıkar. Aferin suna, trendi seneler evvelinden belirlemişsin (kırmızı serçe de fena değildi)