hellø^^
Kişiler
dilber: Romanın başkahramanıdır. 8-9 yaşlarında Kafkasya’daki evinden kaçırılarak getirilen ve bir çocuk olan Dilber, Asaf Paşa’nın konağında büyür, genç kız olur. Romanda Dilber’in 7-8 senelik hayatı anlatılır. Sakin, oldukça güzel, iyi niyetli bir kızdır, bir esir olmasına ve yaşadığı onca sıkıntıya rağmen çok gururludur. Herkesin dikkatini çekecek bir güzelliğe sahiptir, güzelliğinin yanında ince düşünceli, becerikli, akıllı bir kızdır.
celal:Romanın en önemli erkek kahramanıdır. Yetenekli olup resimleri dönemin eleştirmenleri tarafından takdir edilmektedir. Hafif şişman, elâ gözlü, neşeli bir insan olarak tasvir edilmiştir. Ancak Celâl Bey iradesiz bir gençtir. Onca eğitimine ve Paris’te geçirdiği yıllara rağmen sevdiği kızı savunamaz ve koruyamaz.
Asaf Paşa ve Ailesi:Asaf Paşa, sınıf atlamaya çalışan bir bürokrattır. Romanda mutlak bir baba otoritesini temsil eder. Otoritesini sonuna kadar kullanır. Çocuklarının düşüncelerine saygı göstermemesi ve yaptıkları seçimlere müdahale etmesi, onun gerçek anlamda çağdaş bir bakış açısına sahip olmadığını gösterir. Zehra Hanım, Asaf Bey’in eşidir. O da tıpkı kocası gibi makamın ve servetlerinin korunmasını ister. Evin içinde adeta Batı toplumlarında yaşanan bir hayatı yaşamaya çalışır.
mürebbiyeRomanın içinde bir gölge olarak yer alan Celâl’in kız kardeşi Tesliye’nin mürebbiyesi, konakta alafrangalaşmayı tamamlayan en önemli ögedir. Yazar bu karakterleri okuyucuya tanıtırken oldukça gerçekçi davranmıştır.
esirci hacı Ömer:Paradan başka hiçbir şey düşünmeyen, bencil bir adamdır. Elindeki esirlere “insan” olarak bakmaz. Onları alınıp satılacak bir eşya gibi görür.
mustafa efendi ve Ailesi:Dilber’in satıldığı ilk evin sahipleri olan Mal Müdürü Mustafa Bey ve karısı, Dilber’e hiç merhamet göstermez.
umarım yardımcı olabilmişimdir en iyi seçer misin? ◌⑅⃝●♡⋆♡LOVE♡⋆♡●⑅⃝◌