kolay gelsin
Açıklama:
Hint medeniyeti M.Ö. 4000 yılında İndus ırmağı boyunca yerleşmiş olan bir uygarlıktır.
Bu medeniyetin yaşadığı topraklar verimli ve iklimi yaşama uygundur. Hindistan topraklarının verimli olması ve ikliminin olumlu olması bu bölgenin sık sık istila edilmesine neden olmuştur.
Birbirinden dağlar ile ayrılan bir çok coğrafi bölgeden meydana gelen Hindistan’da bu nedenden dolayı ırk ve din birliği yoktur.
Toplumsal sınıflar oldukça yaygındır ayrıca Hindistan’da çok katı bir toplumsal sınıflaşma olan Kast Sistemi uygulanmıştır. Bu sistemde halk şu sınıflara ayrılıyordu:
– Brahmanlar – Din adamları
– Kşadriyalar – Askerler ve komutanlar
– Vaysiyalar – çiftçiler ve tüccarlar
– Südralar – Aşağı sınıfa ait olan insanlar
– Paryalar – Kast dışında olan insanlar
Kast sisteminde sınıflar arasında geçiş yapılmıyordu ve bu geçiş yasaktı. Bu nedenle de aynı kast sınıfından olmayan kişiler evlenemezdi.
Kast sistemine ilk başkaldırı Buda tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak Buda, Brahmanlar’ın baskısı karşısında Çin’e gitmek zorunda kalmıştır.
11. yüzyılda Gazneli Mahmut tarafından İslam dininin Hint medeniyetinde yayılması ile kast sistemi zayıflamaya başlamıştır.
1946’da Hindistan Anayasası’nın kabulü ve Hindistan’ın İngiliz sömürgesinden kurtulup bağımsız bir devlet olarak dünya siyasetine katılmasıyla birlikte kaldırılmıştır.
Hint medeniyetinde Sanskritçe dilinin dışında
Arapça, Farsça, Türkçe ve Urduca dilleri de kullanılmıştır.
Bu medeniyette ilk olarak Veda dini ortaya çıkmıştır.
Veda dininin ardından çıkan dinler ise Brahmanizm ve Budizm’dir. Bu dinler de bu medeniyette doğmuştur.
Tarihi Baharat Yolu Hindistan’dan başlayıp dünyaya açılırdı.