Halkçılık ilkesi tüm vatandaşların eşit olmasına dayanır. Bu ilkeye göre din,dil,ırk,siyasi görüş vb. şeylere bakılmaksızın herkesin eşit olmasını savunur.
Devletçilik ilkesi büyük yatırımların şirketler tarafından değil de devletin tarafından yapılmasıdır. Böyle olmasının sebebi ise savaştan yeni çıkan halkın yatırım yapacak parası bulunmamasıdır.
Birtakım istatistiklere dayanan her ne kadar nörolojik bir bilgi olmasa da bir takım vergi,iktisat politikası ve hukuki bilgiler niceliğinde arz edilen ve yönetmelik biçimince saygı ve değer arz eden bir ilkedir.Kısaca kanıtlamak gerekirse yasama,yürütme ve yargı organları yani üç kuvvete bağlı olarak yönetime girmiş hukuki bir devre elemanı ya da politikacılık anlayışı diyebiliriz.Ancak devletçilik ilkesi sandığımız kadar yönetilmesi kolay,yürürlüğe koyulması ve herkes tarafından onay beklemesi zor bir niteliktir.Bu nedenle devletçilik ilkesi günümüzdeki Cumhuriyet ilkesinden bağımsız olarak sadece ve sadece devletin onurunu korumakla kalmayıp halka daha iyi bir hizmet amacı güden politik ve siyasi bir kalkınma biçimidir.
Açıklama:
NOT:Bu açıklamalar tamamen benim teorik bilgimle oluşturuldu!!!