Çalışmalarıyla dünya tıp tarihine adını altın harfl erle
yazdıran unutulmaz bilim insanı ve tabip İbn-i Sina ya
da Batılılar tarafından bilinen ismiyle Avicenna, “Çaresi olmayan hastalık yoktur, irade eksikliğinden başka;
değersiz bitki yoktur, tanınmamasından başka.” sözüyle küresel tıbbın gelişimine ışık tutan ve tıbba önemli
katkıları olan bir isim. 11. yüzyılda yaşamış olan ve 16-
19. yüzyıllar arası tüm dünyanın tıbbi referans olarak
benimsediği bilim insanı, İslam dünyasının yetiştirdiği
ünlü hekim ve fi lozof olarak Batılı kaynaklarda “hekimlerin piri ve hükümdarı” diye tanımlanıyordu.
Parçada geçen bazı sözcüklerin anlamları aşağıda verilmiştir:
• Tedavi yolu
• Yeryüzüne yayılan, bütün insanlığı ilgilendiren
• Önemi olan, değer verilen
• İçinde yaşanılan zaman, çağ
Anlamları verilen bu sözcüklerin eş anlamlıları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A) Dert- küresel- mühim- asır
B) Deva- evrensel- mühim- asır
C) Şifa- evrensel- naçiz- yüzyıl
D) Deva- ulusal- mühim- yüzyıl
tedavi yolu ilk başta aklına gelmesdiyse diğerlerine bak mesela bütün insanlığı ilgilendiren zaten evrensel oluyor yani A ve D şıkkı elenir. Önemli olan ise mühimdir naçiz tam tersi önemli olmayan anlamına gelmektedir. İçinde yaşanılan zaman, çağ da asır olur böylece tedavi yolu deva olmuş olur :)
Öğretmen dersine başlarken tahtaya aşağıdaki ayetleri yazmış ve öğrencilere ayetlerin ortak konusunun ne olduğunu sormuştur. • “Güneşi ışıklı, ayı da parlak kılan, yılların sayısını ve hesabını bilmeniz için aya evreler koyan Allah’tır. Allah, bunları boş yere yaratmamıştır. O, ayetlerini düşünen bir toplum için ayrıntılı olarak açıklıyor.” (Yunus suresi, 5. ayet) • “Yeryüzünde birbirine komşu toprak parçaları, üzüm bağları, ekin tarlaları, hurma ağaçları vardır. Bütün bunlar bir suyla sulanır. Ama tatları birbirinden farklıdır. Bunlarda aklını kullanan kimseler için (Allah’ın varlığını gösteren) deliller vardır” (Ra’d suresi, 4. ayet) • “ Gökyüzünü de korunmuş tavan yaptık” (Enbiya suresi, 32. ayet) Buna göre, aşağıdaki cevaplardan hangisi doğrudur? A) Evrende var olan her şey hareket halindedir. B) Evren belli bir düzen ve uyum içerisinde yaratılmıştır. C) İnsan aklını kullanarak evrenin sırlarını çözebilir. D) Her şeyi yaratan bir ve tek olan Allah’tır.
Deniz seviyesinden yükseldikçe atmosferdeki sıcaklık her kilometrede ortalama 5 derece düşmektedir.bir dağcı 5000 m tırmandıktan sonra dağın zirvesine ulaşıyor.zirvede ölçtüğü sıcaklık -4 derece olduğuna göre tırmanmaya başladığı yerdeki sıcaklık kaç derecedir? A)21 B)19 C)17 D)15