6-Aşağıdakilerden hangisi iyi bir eleştiri metninde bulunması gereken özelliklerden biri değildir? A) Açıklık B) Yalınlık C) Akıcılık D) Duruluk E) Yoğunluk ei var?
Nedeni ise şudur: Bir eleştiri yazısı bir şiir gibi devrik ve söz sanatları ağırlıklı olmaması gerektiği gibi, bir roman gibi de öznel ve benzetmeler ile dolu değildir. Eleştiri yazısı mümkün olduğu kadar sade ve açık olmalıdır. Şiirde olduğu gibi yoğun bir dil yoktur.
Açıklık, anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmadan, tek bir yargıyı açıkça ifade etmesidir. Açık anlatımdan birden çok yorum çıkmaz, herkes aynı şeyi anlar. Açıklığın olmadığı anlatımda “kapalılık” söz konusu olur.
Duruluk; anlatımda, gereksiz sözcüğün bulunmamasıdır. Güzel ve etkili bir anlatımda gereksiz ek veya söz tekrarlarına yer verilmez.
Yalınlık (sadelik), anlatımın süsten (söz sanatları, ağır sözcükler ve özenli uzun cümlelerden) uzak olmasıdır. Karşıtı süslülüktür. Çok süslü/ağır anlatımlar için “ağdalı” ifadesi kullanılır. Yalın bir cümlede düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir. Yalın bir metnin dil ve ifadesi sade yani süssüzdür.
Akıcılık, anlatımın pürüzsüz olması, hiçbir engele uğramadan akıp gitmesi demektir. Anlatımda akıcılığı, bir nehrin akıp gitmesiyle somutlaştırabiliriz. Nehrin akışı sırasında suyun karşısına çıkan taş, kaya gibi unsurlar suyun akışını nasıl engellerse anlatımda da anlatımın akışını engelleyen durumlar bulunur.