Soru: kırmızı mercimek üretimi dağıtımı tüketimi nasıl yetiştiği hakkında yarım sayfalık bilgi ​

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

1

NOHUT BÜLTENİ

ARALIK 2019

DÜNYADA MERCİMEK

Baklagillerin önde gelen çeşitlerinden olan mercimek sadece insan beslenmesi açısından

değil, samanındaki protein değeri ile hayvansal gıdalardaki protein açığının

kapatılmasında (1 ton baklagil sapı, 8 ton tahıl sapına eşittir) önemli protein

kaynaklarından biridir. Baklagiller içinde en yüksek protein değeri mercimekte

bulunmaktadır.

Mercimek dünya üzerinde genellikle ılıman ve subtropik iklimlerde yetiştirilmektedir.

Dünya mercimek üretiminin %43’ü Asya, %48’i Amerika, %4’ü Okyanusya, %3’ü ise

Afrika kıtasında yapılmaktadır. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesi hariç her yerde

yetiştirilebilmektedir.

Grafik 1. Dünya 2017 yılı mercimek üretim alanları ve üretim miktarı ülkeler arası

dağılımı (FAOSTAT)

Mercimek üretim alanlarının dağılımı Mercimek üretim miktarının dağılımı

Ülkemiz mercimek üretimi açısından 2017 yılı rakamlarına göre dünya sıralamasında

Kanada ve Hindistan’dan sonra 3. sırada yer almaktadır. Alan sıralamasında ülkemizden

önce yer alan Kazakistan ve ABD verim düşüklüğü nedeni ile üretim sıralamasında

ülkemizden sonra yer almaktadır. 2017 yılında 430 bin tonluk üretimimiz 2018 ve 2019

yıllarında iklimsel koşullar nedeni ile 310 bin tona gerilemiştir.

Alan bakımından 40. sırada yer alan Yeni Zelanda 2.222 tonluk üretimle 28., verim

bakımından 260 kg/da ile birinci sırada yer almaktadır. Türkiye ise verim bakımından 7.

sırada yer almaktadır.

Kanada

Hindistan 38%

25%

ABD

6%

Kazakistan

5%

Türkiye

4%

Avusturalya

4%

Nepal

3%

Rusya

3%

Bangladeş

2%

İran

2%

Suriye

2%

Etiyopya

2%

Çin

1% Diğer

3%

Kanada

49%

Hindistan

16%

Türkiye

6%

ABD

5%

Kazakistan

4%

Nepal

3%

Avusturalya

3%

Rusya

3%

Çin

2%

Etiyopya

2% Diğer

3%

MERCİMEK BÜLTENİ

Açıklama:

Benden bukadar bu arda beni en iyi seçermisin

Cevap:

Cevap:

1

NOHUT BÜLTENİ

ARALIK 2019

DÜNYADA MERCİMEK

Baklagillerin önde gelen çeşitlerinden olan mercimek sadece insan beslenmesi açısından

değil, samanındaki protein değeri ile hayvansal gıdalardaki protein açığının

kapatılmasında (1 ton baklagil sapı, 8 ton tahıl sapına eşittir) önemli protein

kaynaklarından biridir. Baklagiller içinde en yüksek protein değeri mercimekte

bulunmaktadır.

Mercimek dünya üzerinde genellikle ılıman ve subtropik iklimlerde yetiştirilmektedir.

Dünya mercimek üretiminin %43’ü Asya, %48’i Amerika, %4’ü Okyanusya, %3’ü ise

Afrika kıtasında yapılmaktadır. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesi hariç her yerde

yetiştirilebilmektedir.

Grafik 1. Dünya 2017 yılı mercimek üretim alanları ve üretim miktarı ülkeler arası

dağılımı (FAOSTAT)

Mercimek üretim alanlarının dağılımı Mercimek üretim miktarının dağılımı

Ülkemiz mercimek üretimi açısından 2017 yılı rakamlarına göre dünya sıralamasında

Kanada ve Hindistan’dan sonra 3. sırada yer almaktadır. Alan sıralamasında ülkemizden

önce yer alan Kazakistan ve ABD verim düşüklüğü nedeni ile üretim sıralamasında

ülkemizden sonra yer almaktadır. 2017 yılında 430 bin tonluk üretimimiz 2018 ve 2019

yıllarında iklimsel koşullar nedeni ile 310 bin tona gerilemiştir.

Alan bakımından 40. sırada yer alan Yeni Zelanda 2.222 tonluk üretimle 28., verim

bakımından 260 kg/da ile birinci sırada yer almaktadır. Türkiye ise verim bakımından 7.

sırada yer almaktadır.

Kanada

Hindistan 38%

25%

ABD

6%

Kazakistan

5%

Türkiye

4%

Avusturalya

4%

Nepal

3%

Rusya

3%

Bangladeş

2%

İran

2%

Suriye

2%

Etiyopya

2%

Çin

1% Diğer

3%

Kanada

49%

Hindistan

16%

Türkiye

6%

ABD

5%

Kazakistan

4%

Nepal

3%

Avusturalya

3%

Rusya

3%

Çin

2%

Etiyopya

2% Diğer

3%

MERCİMEK BÜLTENİ

Açıklama:

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years