Soru: Ayette Rabbimiz kimleri cennete müjdeliyor?

  • drugie-predmety

    Konu:

    DKAB
  • Yazar:

    felix80
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

Selamm

Evliyâullah/Allah'ın Dostları

Allah'a dost olan, Allah'ın dostlarıyla dost olan ve O'nun düşmanlarıyla erdemli, ilkeli ilişkiler kurarak imanın gerektirdiği onurla yaşayan müminler cennetle müjdelenmişlerdir:

"Unutmayın ki, Allah'ın Dostları'nın korkmaları için bir sebep yoktur; onlar acı ve üzüntü çekmeyecekler. Onlar, imana erişip Allah'a karşı hep bilinçli ve duyarlı kalmaya çalışan kimselerdir.

Sabredenler

Sabır ehli; iman yolunda, Kur'an yolunda başa gelen zorluklara karşı tahammül edenler, cin ve insan şeytanlarının saldırılarından dolayı yılgınlığa düşmeyenler; Rahman'ın gösterdiği yolda, peygamberlerin açtığı ufukta hiç durmadan sebatkar bir şekilde yürüyenler ve doğruluğu şiar edinip, ölünceye kadar doğruluk üzere yaşayanlardır. Yüce Rabbimiz sabır ehli için ebedî nimetlerin ve sonsuz sınırsız lütuflarını vaad ediyor:

Müminler

Müminler Allah'a güven bağlayan, nihai güvenceyi Allah'ın seçip üstün kıldığı değerlerde arayan, takvayı kişiliğinin ayrılmaz bir parçası haline getirerek, Yaratıcıya karşı sorumluluk bilinci içinde hayatını yaşayan, kalbini Rabbinin arındırmasına daima açık tutarak şeytani hislere kapatan insanlardır. Ve müminler Allah'ın huzuruna çıkacaklarına gönülden iman edenlerdir.

Müminler bu özellikleri nedeniyle ve kafirlere, ikiyüzlü münafıklara itaat etmeyip sadece Allah'a güven bağladıkları için Allah'ın bitmez tükenmez hazinelerinden maddi ve manevi lütuflara kavuşacakları konusunda güvence almışlardır.

Müminleri diğer insanlardan ayıran özelliklerden biri de; "görmedikleri halde Rahman'dan korkan, çekinen; davranışlarını da bu duyarlılıkla oluşturan şerefli insanlar" olmalarıdır. İşte bu erdemli tutumları nedeniyle mağfiret ve güzel mükafatlarla müjdelenmişlerdir:

Münîbler

Münîb, inabe sahibi olan kimse demektir. İnabe ise bir Kur'an terimi olarak; ağyardan Allah'a kesin bir yönelişle, kesin bir tövbe ile dönüp teslim olmak, O'nun yoluna adanmaktır. İnabe Allah'a tevekkül ve huşu ile yapılan ibadetteki samimiyet, ihtiraslardan kurtuluş, hilm ehli olmak, davranışları akla göre biçimlendirmektir.

Allah'a adanmış inabe sahipleri olan müminlerin yönelişleri daima O'na doğrudur. Ve inabe sahibi olmak; Yaratıcı ile olan manevi bağları kuvvetli tutmayı, şeytanlara kulluktan kaçınmayı, sözü dinleyip en güzeline uymayı, hilm sahibi olmayı, erdemi kuşanıp ihtiraslardan kurtulmayı, vahyin rehberliğindeki akla göre hüküm verip davranışları yeniden inşa etmeyi gerektirir. İşte bu sıfatlara haiz olan münîbler de, Kur'an'da cennetle müjdelenen kimseler arasındadır:

Muttakiler

Muttakiler; Allah'tan sakınan, O'nun ceza ve ikabından çekinen, kalbini O'nun arındırmasına daima açık tutup müstağnilerle, müstekbirlerle mesafeli, onurlu ilişki kuran müminlerdir. Takvayı hayatının merkezine yerleştirmiş olan müminlerin kalplerinde, Allah'a ve O'nun yarattıklarına karşı kibir, büyüklenme, istiğnaya yer yoktur.

İyi dersler

Bilgiler Öğretmenlerden Alınmıştır

OptiTim

Optiyolunda

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years