Soru: Adamın biri, yolun kenarına dikenler ekti. Dikenler büyüyüp gelişince yoldan geçenleri rahatsız etmeye başladı. Oradan gelip geçenler, "Bu dikenleri sök, insanları rahatsız etmesin." demeye başladılar. Adam bunları dinliyor fakat söylenenlere aldırmıyordu. Durumdan haberdar olan vali, bir gün adama, "Mutlaka bu dikenleri sök." dedi. Adam itiraz etmeden "Tamam, bir gün mutlaka sökeceğim." dedi. Adam "Dikenleri sökeceğim." diye diye uzun zaman geçti. Bu arada dikenler iyice büyüdü ve insanları daha çok rahatsız etmeye başladı. Vali, bir gün yine dikenleri sökmeyen adama, "Ey sözünde durmayan adam! Sök şu dikenleri. Bu işi sürüncemede bırakma." dedi. Adam ise "Aceleye gerek yok. Daha çok zaman var. Bugün olmazsa yarın mutlaka bu dikenleri sökeceğim." dedi. Bunun üzerine vali, o adama şunları söyledi: "Sen hep ‘yarın, yarın’ diyerek bu işi erteliyorsun. Fakat şunu bil ki her geçen gün o dikenler büyüyüp güçleniyor. Dikenleri sökecek olan sen ise güç kuvvet kaybediyorsun. Dikenler gün geçtikçe gençleşiyor, sen ise ihtiyarlıyorsun." diye uyardı. Bu hikâyeyi anlatan Mevlânâ şöyle der: "Her kötü huyunu bir diken bil. Dikenler kaç keredir senin ayağını zedelemekte ve seni defalarca kötü huydan perişan hâle düşürmektedir. Fakat duygun yok ki! Pek duygusuzlaştın. Çirkin huylarından dolayı başkalarına zarar verdiğinin farkında değilsin. Kendine verdiğin zararı da görmüyorsun. Sen hem kendine zarar veriyorsun hem de başkalarına." Mevlânâ, Mesnevî, C 2, s. 94-95. Yukarıdaki hikâyenin bize vermek istediği mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla konuşup belirleyiniz.

  • drugie-predmety

    Konu:

    DKAB
  • Yazar:

    sherlyn
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 1

Cevap:

Merhaba

Cevap :

İnsanlar kötü huylarını kabullenmekte zorlanırlar. Fakat kötü huylarından ne kadar çabuk vaz geçer ve kendilerini düzeltirlerse o kadar iyi olur. Kötü huylar hem kendine hem de başkalarına zarar verir

5. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 98. Sayfa Cevapları

“Gelin tanış olalım,

“Gelin tanış olalım,İşi kolay kılalım,

“Gelin tanış olalım,İşi kolay kılalım,Sevelim, sevilelim,

“Gelin tanış olalım,İşi kolay kılalım,Sevelim, sevilelim,Dünya kimseye kalmaz.”

Yunus Emre Divanı, s. 17.

Yunus Emre, yukarıdaki dörtlüğünde ne anlatmak

istemektedir?

►Dünyanın geçici bir yer olduğu bu nedenle kimseyle kötü olmamak, darılmamak, küsmemek gerekmektedir. Birlik olalım, iyilikler olsun, kötülük olmasın herkes mutlu ve huzurlu yaşasın demek istemektedir.

#OptiTim

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years